BiH
0

Stručnjaci u BiH protiv izgradnje još hidroelektrana na rijeci Neretvi

FENA
Mostarski regionalni centar Međunarodnoga foruma Bosna i Eko asocijacija Gorsko oko u suradnji s Nacionalnim komitetom za vode BiH održao je u četvrtak u Mostaru drugi okrugli stol na temu "Energetski potencijali BiH i izgradnja malih hidroelektrana u odnosu na stupanj devastacije prirode i okoliša - moguća alternativa u energiji vjetra".
Kako je za Fenu izjavio predsjednik Eko asocijacije "Gorsko oko" Elmir Miro Hadžialić, povod toj temi bila je odluka Vlade Federacije BiH da se dodjeli koncesija priavatnoj slovenskoj tvrtci Intrade-energija o gradnji hidroelektrane u gornjem toku rijeke Neretve.

"Smatramo da je Vlada napravila propuste dodjeljujući koncesiju toj slovenskoj tvrtci i da postoje i druge alternative", kazao je Hadžialić. Dodao je kako misli da bi građani BiH trebali biti upoznati s tom vladinom odlukom, te da se apelira na Vladu da povuče takvu odluku.

Uvodničari Sead Pintu,l u ime Nacionalnoga komiteta za vode u BiH, i profesor na Agronomskom fakultetu u Mostaru Jakov Pehar, te drugi eminentni stručnjaci iz oblasti ekologije, složili su se da bi gradnja hidroelektrane na gornjem toku Neretve imala nepovratno negativne efekte na cijelu regiju, kako od utjecaja na biljni i životinjski svijet tako i na klimatske promjene.

Večerašnjem okruglomm stolu nisu odazvali predstavnici resornih federalnih ministarstava.

Inače, prvi okrugli stol na ovu temu bio je održan u Sarajevu, a treći će se održati 22. prosinca u Konjicu.