Neum
0

Stručnjaci krivičnog pravosuđa u borbi protiv kriminala

SRNA
Neum
Neum
Organizovani kriminal, korupcija i zakonodavstvo BiH teme su o kojima će stručnjaci iz BiH i regije razgovarati u Neumu tokom Osmog savjetovanja iz krivično-pravne oblasti.

Ovogodišnjem savjetovanju, koje će se održavati u hotelu "Neum" od 4. do 7. juna, prisustvovaće učesnici svih nivoa krivičnog pravosuđa u BiH i drugih institucija koje se bave prevencijom i suzbijanjem kriminaliteta u najširem smislu riječi, kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

Predavanja iz aktuelnih krivično-pravnih područja održaće stručnjaci iz BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, koji se sa različitih aspekata bave krivičnim djelima, njihovim izvršiocima i žrtvama, te posljedicama koje za sobom ostavljaju.

"U okviru prve teme, koja je posvećena korupciji i zakonodavstvu BiH i Slovenije, govoriće profesor Damjan Korošek iz Ljubljane, potpredsjednik Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, te sudija Vrhovnog suda RS Veljko Ikanović", rekla  je Srni predsjednik Organizacionog odbora Vildana Helić.

Ona je navela da će, između ostalih,  zamjenik Republičkog javnog tužioca  Srbije Jovan Krstić govoriti o organizovanom kriminalu, korupciji i očuvanju integriteta javnih tužilaca, dok će sudija Vrhovnog suda RS Vojislav Dimitrijević govoriti o evropskom nalogu za hapšenje.

Posebna tema, o kojoj će govoriti glavni disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Anđelko Marjanović odnosiće se na korupciju u sudstvu, dok će načelnik Službe obezbjeđenja Okružnog zatvora iz Novog Sada Aco Bobić govoriti o korupciji u zatvorima.

Helićeva je dodala  da će o suprotstavljanju korupciji u Graničnoj policiji BiH govoriti šef Odsjeka za istrage Drago Čolić.
Osim ovih tema, brojni eminentni stručnjaci iz krivično-pravne oblasti raspravljaće i o značajnim pitanjima koja se, u integracionom procesu u kojem se nalazi BiH, vežu uz međunarodno i evropsko krivično pravo, kao i međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima.

Osmo savjetovanje iz krivično-pravne oblasti organizuju Udruženje sudija u Federaciji BiH (FBiH), Udruženje sudija BiH, Udruženje sudija RS, centri za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH i RS, Udruženje tužilaca FBiH, Udruženje tužilaca RS, Advokatske komore FBiH i RS, te Pravosudna komisija Brčko distrikta.