BiH
0

Stranke iz RS-a najavljuju krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića, zbog "neovlaštenog" predstavljanja

Klix.ba
Sakib Softić
Sakib Softić
Sakib Softić bio je agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a kako se približava istek roka za reviziju presude sve su glasniji političari iz Republike Srpske kako Softić više nema punomoć da zastupa BiH.

Zbog toga stranke iz manjeg bh. entiteta najavljuju i mogućnost tužbe protiv Softića zbog, kako ističu neovlaštenog predstavljanja u ime BiH. O tome će na današnjoj konferenciji za novinare govoriti i poslanik NDP-a u državnom parlamentu BiH Momčilo Novaković.

Političari iz RS-a oštro se suprostavljaju svakoj najavi eventualne revizije presude suda u Hagu, u slučaju tužbe BiH protiv Srbije. Reviziju ne podržava ni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a za takav potez nisu ni određeni akteri međunarodne zajednice u BiH, kao što je Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH.

Da li će doći do podnošenja zahtjeva za reviziju presude bit će poznato tokom slijedeće sedmice, a ukoliko do toga dođe, SNSD najavljuje napuštanje državnih institucija te novu krizu u državi i u odnosima sa Srbijom.

U međuvremenu sve su oči uprte u bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji treba donijeti konačnu odluku.