BiH
0

Stranka za BiH: Dvije stolice u Vijeću ministara koštaju četiri hidrocentrale na Drini

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija (predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine), je uime nove šestorke u Vijeće ministara BiH dostavio set zakona kojima se želi pod političku kontrolu staviti Tužilaštvo BiH, izborni proces, državni službenici, javne nabavke i niz drugih institucija, a platit će se državnom imovinom, smatraju u Stranci za BiH.

Kako su u saopćenju naveli, ovo je samo dio fakture koju je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ispostavio SDP-u i Savezu za bolju budućnost (SBB) BiH.

Nažalost, tvrde u ovoj stranci, pokazat će se da "dvije stolice u Vijeću ministara koštaju četiri hidrocentrale na rijeci Drini".

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je i ranije ukazivala na štetnost sporazuma SDP-SNSD, koji ne služi građanima BiH, već otuđenim političkim elitama, sada upozoravaju da je ovo korak unazad za demokratska dostignuća u BiH do kojih se teško došlo.

  • Na ovaj način se uvodi politička praksa gdje manjina koja raspolaže političkom moći nameće rješenja potisnutoj većini, koristeći nedostatke sistema, rečeno je u saopćenju.

Nadalje se navodi, da kreiranjem zakona izvan Vijeća ministra BiH, stranke šestorke žele pokazati da su šest lidera "gospodari života i smrti u Bosni i Hercegovini".

Na kraju je najavljeno da će poslanici Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentarnoj skupštini BiH ukazivati da ovi zakoni urušavaju teško dostignuti nivo u pojedinim oblastima, a posebno će istrajavati na poštivanju Ustava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH.