BiH
6

Stranka "pukla" napola: Održava li SDU kongres u Sarajevu ili ne?

Piše: T. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH predvođeno Nerminom Pećancem odlučno je negiralo da se danas u Sarajevu održava 4. kongres te stranke. No, u hotelu Holiday članovi okupljeni oko Mire Lazovića ipak održavaju kongres i biraju novog predsjednika. Kandidati su Miro Lazović i Ivo Komšić.

"Okupljanje pristalica u organizaciji izbrisanih članova SDU-a u očajničkom nastojanju osporavanja legitimiteta novoizabranih organa Stranke smatramo patetičnim pokušajem naših političkih rivala da nas uspore u pripremama za opće izbore 2014. godine", navodi se u saopćenju SDU BiH, a od današnjeg kongresa u Sarajevu ogradili su se i Kantonalni odbor Tuzlanskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona.

"Okupljanja koja bivši članovi SDU BiH sazivaju pod lažnim logotipom, memorandumom, uz korištenje lažnih pečata, predstavljaju namjeru u izvršenju krivičnog djela lažnog predstavljanja. Sve aktivnosti bivših članova SDU BiH u vezi sa uspostavljanjem paralelnih organa SDU BiH prijavljene su nadležnim agencijama za zaštitu zakonitosti", istakli su iz SDU BiH.

Oni su naveli da je grupa izbisanih članova okupljena oko Mire Lazovića imala priliku da "vrati svoj ugled među članstvom SDU BiH i javnosti kada je predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac od njih tražio da povuku svoju rodbinu iz upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i da povuku odluku o podršci inicijativi za povećanje cijena komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo".

"Oni to nisu učinili, ignorišući na taj način volju većine članstva SDU BiH, što je akt usmjeren protiv programa i statuta SDU BiH. Stoga su izbrisani iz članstva SDU, što ne mogu poništiti nikakvim kvazi okupljanjima u njihovoj režiji", saopćeno je.

Istakli su da masovnost skupa ne znači da se na tom skupu nalaze izabrani delegati koji imaju mandat svojih općinskih organizacija da biraju organe SDU te dodali da su izabrani delegati SDU svoje odluke već donijeli na III Kongresu SDU BiH održanom 27. oktobra u Vogošći.

No, uprkos tome što SDU BiH tvrdi da je u hotelu Holiday danas samo druženje neformalne grupe grašana te da kongres nije legitiman, Ivo Komšić i Miro Lazović ističu suprotno.

Istakli su da je Odluku o održavanju skupa donio u septembru Glavni odbor SDU-a s Darkom Ružićem na čelu, a kako je saopćila verifikaciona komisija od 236 pozvanih delegata, skupu prisustvuju 163, što je više od dvije trećine, a to je statutarni kvorum za punovažno odlučivanje.

Ivo Komšić SDU BiH jedan od kandidata za novog predsjednika, rekao je da je "bivši predsjednik (Nermin Pećanac op.a) napravio udar u stranci kada se počeo ponašati nestatutarno i kao samostalni stranački organ".

"Ostat će i principi vremenskog ograničenja mandata predsjedniku, kao i načelo da se mora poštovati princip multietičnosti kod svakog novog izbora predsjednika", rekao je Komšić.

Osim izbora novog predsjednika u najavljenom dnevnom redu kongresa je potvrđivanje odluke o brisanju iz evidencije dosadašnjeg predsjednika SDUBiH Nermina Pećanca.

SDU