BiH
0

Štrajkački odbor Mittal Steel-a danas o zaključcima federalnog Parlamenta

FENA
Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović izjavio je Feni da će se danas održati sastanak Štrajkačkog odbora Mittal Steel Zenica, na kojem će rukovodstvo Sindikata upoznati članstvo sa zaključcima koje je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

"Dobro je što se raspravljalo o problematici u Mittal Steel Zenica ali zadovoljni ćemo biti tek kada se urade konkretni potezi i prihvate naši opravdani zahtjevi", izjavio je Imamović.

Prema njegovim riječima, uprava kompanije dostavila je Sindikatu poziv za pregovore, koji bi se trebali održati u petak, 7. septembra.

"Očekujemo da će federalni ministar Vahid Hećo, tokom posjete poslovodstvu Mittala, koja je najavljena za danas, osim upoznavanja svojih domaćina sa Aneksom ugovora, pomoći i u koordinaciji pregovora i konačnog dogovora oko zahjeva radnika", kazao je Imamović.

Sindikat Mittal Steel Zenica upravi kompanije postavio je šest zahtjeva, od kojih je prvi da najniža cijena satnice u preduzeću ne može biti manja od 2,50 KM.

Za 10., 11. i 12. septembar, u vremenu od 11 do 14 sati, najavljeni su protesti ispred direkcije Mittal Steel Zenica, dok je za 13. septembar od 7.00 sati zakazan generalni štrajk 3.360 uposlenika u Mittal Steel Zenica.