BiH
3

Štrajk prosvjete u USK: I dalje bez konačnog dogovora između Vlade i Sindikata

Piše: M. Ć.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Sindikat obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu djelomično je prihvatio ponuđeni Sporazum Vlade USK o obustavi štrajka u školama, no i dalje nije poznato da li će do štrajka doći.

Sindikat je u javnost poslao svoju verziju Sporazuma, no sa određenim dopunama i korekcijama, koje su, kako navode, dogovorene i potpisane u prethodnom Sporazumu, ali ih Vlada nije ispoštovala.

Radi se o izjednačavanju porodiljskih naknada, uvrštavanju dječijih vrtića u budžet USK, obračun minulog rada pomoćnog osoblja, plan isplate sudskih presuda, Pravilnik o napredovanju u djelatnosti obrazovanja, izjednačavanje koeficijenata i osnovica za radnike u obrazovanju sa ostalim koji primaju platu sa budžeta, te redovnu isplatu naknada za komisije pri polaganju vanrednih ispita.

Sindikat navodi da je primjetan evidentan napredak u rješavanju nagomilanih problema i shodno tome zahtjevaju nastavak i intenziviranje pregovora, kako bi se u što skorijem periodu došlo do dugoročnijih rješenja.

Ipak, naveli su da će tek nakon usvajanja ovakve verzije Sporazuma staviti van snage odluku o štrajku upozorenja najavljenog za prvu sedmicu u martu.