BiH
0

Stotinu lidera evropskih regija na sastanku u Sarajevu

FENA
Stotinu predsjednika, premijera i drugih predstavnika evropskih regija okupit će se u Sarajevu od 15. do 17. juna na sastanku Izvršnog odbora Skupštine evropskih regija (AER), čiji će domaćin biti Kanton Sarajevo.

Kako je danas na konferenciji za novinare najavio premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, Sarajevo će ponovo biti u fokusu evropske javnosti, što će biti prilika da se predstavi vizija razvoja Kantona Sarajevo, posebno u oblastima turizma i privrede, te prilika za povezivanje naših kompanija s evropskim.

Zvizdić, također, smatra da je ovo prilika da Kanton Sarajevo pokaže kako ima projekte kojima se može kandidirati za evropske fondove.

Skupština evropskih regija djeluje kao samostalan organ, nezavisan od Vijeća Evrope i Evropske unije, što joj daje veću mogućnost djelovanja na čitavom području Evrope. Cilj AER-a je lobiranje prema ovim evropskim asocijacijama te praćenje i učestvovanje u evropskim fondovima pa zato ima sjedišta u Briselu u Strasbourgu.

Koordinator AER-a za jugoistočnu Evropu i zapadni Balkan Dino Elezović, koji je ujedno i koordinator Kantona Sarajevo u AER-u, izjavio je da su osnovni razlozi za održavanje Izvršnog odbora u Sarajevu usmjerenje i implementacija strategije Skupštine prema zapadnom Balkanu i zemljama Jugoistočne Evrope za period od 2006. do 2009. godine te provođenje politike susjedstva Evropske unije na regionalnom nivou.

Skupština evropskih regija ne preuzima pritom ulogu monitoringa ili kontrole, nego je tijelo koje predstavlja izravne interese regije prema Briselu, Strasbourgu i drugim centrima, kazao je Elezović.

On je ocijenio da onim što je do sada ostvario, Kanton Sarajevo može biti primjer i ostalim regijama članicama. Kanton je na ovom skupu dobio šansu da pokaže svoje potencijale i vizije investiranja.

  • Sam dolazak članova Izvršnog odbora u Sarajevo je pokazatelj kako se dobar glas daleko čuje, poručio je Elezović.

Skupština evropskih regija okuplja 250 regiona, a u njenom Izvršnom odboru su lideri 100 najuspješnijih regija, među kojima i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić. Osim Kantona Sarajevo, u članstvu Skupštine evropskih regija sudjeluje još sedam kantona iz Federacije BiH.