BiH
65

Stotinjak roditelja i učenika iz Vrbanjaca stigli na proteste u Sarajevo

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Blizu stotinu roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, opština Kotor Varoš, stigli su jutros u Sarajevo.

Roditelji i djeca iz Vrbanjaca pridružili su se roditeljima i djeci bošnjačke nacionalnosti, koji već treću nedjelju protestuju ispred zgrade Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

Zbog odbijanja Ministarstva prosvjete Republike Srpske da u nastavni plan uvrsti grupu nacionalnih predmeta i time ispoštuje privremeni sporazum sklopljen između entiteta 2002. godine, kojim se bošnjačkim i hrvatskim učenicima u RS-u, odnosno srpskim učenicima u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta, djeca iz Konjević Polja i Vrbanjaca ne pohađaju školu od 2. septembra.

Roditelji i djeca iz Vrbanjaca u Sarajevu će se zadržati tokom današnjeg dana, a kako je u ranijoj izjavi za agenciju Anadolija rekao jedan od roditelja Nedžad Smajlović, žele upozoriti domaće političare i međunarodne institucije na kršenje osnovnih ljudskih prava.

"Trebamo se sastati i s predstavnicima Vijeća Evrope, ali ako ne bude pomaka, spremni smo se vratiti u Sarajevo i nastaviti našu borbu“, rekao je Smajlović.

Iako u područnoj OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima bošnjački učenici čine blizu 57 posto ukupne učeničke populacije, a u svakom razredu ima preko 18 učenika Bošnjaka, čime su ispunjeni uvjeti iz privremenog sporazuma, ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija odbio je ispuniti obećanje svog prethodnika Antona Kasipovića i omogućiti učenicima nastavu iz grupe nacionalnih predmeta.Bošnjački povratnici odlučno odbijaju, kako kažu, ovaj vid prisilne asimilacije i ističu da su ogorčeni položajem povratničke populacije na području opštine Kotor Varoš.