Problemi na izlasku
111

Stotinjak Bahreinaca se našlo u problemu jer su bez viza ostali duže u BiH, a onda reagirao Konaković

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Veća grupa turista iz Bahreina, njih stotinjak, odlučilo je ostati u BiH iako su bili debelo "zagazili" u period kada su im za boravak u našoj državi potrebne vize, saznaje Klix.ba. Sve je pokušao "riješiti" ministar Elmedin Konaković.

Naime, proteklog četvrtka, 7. septembra, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu veća grupa Bahreinaca je krenula napustiti BiH, ali je na pasoškoj kontroli otkriveno da su se oni nalazili u BiH u periodu kada im je za to potrebna viza.

Vize su im bile potrebne još od 1. septembra, a ovo se, kako smo rekli, dešavalo sedam dana poslije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Postupajući po zakonu, pripadnici Granične policije su im izdali prekršajne naloge u iznosima od 300 KM po jednom prekoračenom danu boravka, a oni su bili u mogućnosti odmah platiti 50 posto iznosa (150 KM) što su i uradili. Kako nezvanično saznajemo, grupi se "progledalo kroz prste" pa nisu svima uručeni prekršajni nalozi.

Služba za poslove sa strancima im je izdala naloge o napuštanju države umjesto nalog o protjerivanju s obzirom da su Bahreinci pokušali objasniti da nisu znali da su ostali duže nego je dozvoljeno.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako saznajemo, u sve se "umiješao" i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je nakon negodovanja Bahreinaca na aeodromu uputio molbu Graničnoj policiji BiH da postupe suprotno zakonski okvirima na način da Bahreince koji su ušli u BiH do 31. augusta tretiraju kao strance koji mogu boraviti u našoj zemlji do 90 dana te da nesmetano napuste BiH (bez izdavanja prekršajnih naloga zbog prekoračenja broja dana u viznom režimu).

Vijeće ministara BiH je ranije, u julu ove godine, za državljane Kraljevine Bahrein od 1. septembra 2023. godine odredilo uvođenje viznog režima zbog usklađivanja vizne politike Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.