Odluka Vlade FBiH
43

Vahidinu Munjiću jednoglasno produžen mandat na mjestu v. d. direktora FUP-a

F. H.
Vahidin Munjić
Vahidin Munjić
Na telefonskoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je, kako saznaje Klix.ba, jednoglasno produžen mandat Vahidina Munjića na mjestu vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije.

Mandat Vahidinu Munjiću na mjestu vršioca dužnosti direktora produžen je za još tri mjeseca uprkos tome što je osumnjičeni u predmetu organizovanog kriminala, a na teret mu se stavlja zloupotreba položaja.

Podsjećamo, na mjesto vršioca dužnosti direktora FUP-a prvi put Munjić je imenovan 17. maja 2023. godine i nakon toga mu je mandat produživan nekoliko puta.

U okviru policijske akcije Black Tie 2, Munjić je uhapšen i osumnjičen od Tužilaštva BiH za zloupotrebu službenog položaja. Nakon ispitivanja u policiji i tužilaštvu, Munjić je pušten na slobodu jer nije bilo dovoljno osnova za zadržavanje u pritvoru.

Sud Bosne i Hercegovine je odbacio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Munjiću jer je Tužilaštvo BiH svoje sumnje o zloupotrebi službenog položaja temeljilo na svjedočenjima, a što nije dovoljno za pritvor.

Iako je pušten na slobodu, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, istraga protiv Vahidina Munjića je još uvijek otvorena, odnosno ne postoji nikakvo rješenje o obustavljanju istrage protiv njega ili drugih osoba, koje su puštene na slobodu, a uhapšene su u akciji "Black Tie 2".