BiH
33

Stopostotni RVI Nijaz Veladžić u Bihaću štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade

Klix.ba
Stopostotni ratni vojni invalid iz općine Bužim, Nijaz Veladžić Veljun, u odbrani domovine od agresora ostao je bez vida, a sada se za svoja prava mora boriti štrakom glađu koji je započeo danas ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona.

Uvođenjem prihodovnog cenzusa zlatnim ljiljanima on je jedini stopostotni RVI u BiH kojem je ukinuta naknada na Zlatni ljiljan jer njegovo primanje prelazi 115 KM iznad cenzusa, a ima ih koji imaju svoje vlastite firme, pa im ta naknada nije ukinuta, tvrdi Veladžić. On je novinarima kazao kako su svim stopostotnim ratnim vojnim invalidima, paraplegičarima i slijepima izgrađene kuće, dok njemu nije, jer mu Općina Bužim nije mogla osigurati zemljište.

U vrijeme kada je Veladžić došao pred Vladu, premijer USK Hamdija lipovača navodno nije bio u zgradi. Veladžića su pozvali da uđe na sastanak sa ministrom za boračka pitanja Mirsadom Topčagićem, ali je on to odbio.

Novinarima je kazao da neće odustati od štrajka glađu dok ne dobije ono što traži, a što se tiče premijera, Veladžić je rekao novinarima kako mu je Lipovača već jednom obećao da će ga primiti za 15 dana, a od tada je prošla i godina.