BiH
2

Stolac: Istrage još traju, poznati svi učesnici incidenata koji su obilježili lokalne izbore

Piše: Š. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon incidenta i fizičkog obračuna koji se na dan Lokalnih izbora dogodio u Stocu, još uvijek se provode istražne radnje i radi se na procesuiranju osumnjičenih, dok je stanje povrijeđenog Marija Raguža još uvijek nepromijenjeno.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) Ljudevit Marić, policijski službenici još uvijek obavljaju uviđaj na 11 mjesta na kojima su prijavljeni incidenti te ispituju svjedoke, a poznate su im i sve osobe koje su učestvovale u incidentima.

U Stocu se provodi operativna kriminalistička istraga, a na Tužilaštvu je da kvalifikuje djelo. Policija će nakon završetka istrage u saradnji sa Tužilaštvom nastaviti daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju događaja.

Potvrđeno nam je i kako se radi na procesuiranju osumnjičenih čiji broj i imena nismo mogli dobiti, budući da se radi o istrazi koja je u toku, ali je glasnogovornik potvrdio imena četiri osobe koje su od ranije poznate u medijima, a učestvovale su u incidentu.

Radi se o Salmiru Kaplanu, predsjedniku OO SDA Stolac i kandidatu za načelnika ove općine, Mariju Ragužu, članu Biračkog odbora stolačkog birališta Podgrad II, Demiru Mahmutćehajiću, aktuelnom vijećniku SDP-a u Općinskom vijeću Stolac i Ivanu Periću, predsjedniku Općinske izborne komisije.

Tokom fizičkog obračuna Kaplana i Perića, fizičke povrede je zadobio Mario Raguž te je nakon što je odveden u Dom zdravlja Stolac, primljen u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar.

Glasnogovornica SKB Mostar nam je kazala kako je njegovo stanje nepromijenjeno te kako se nalazi na odjelu intenzivne njege. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali je i dalje podvrgnut opsežnoj dijagnostičkoj obradi.

Podsjećamo, 2. oktobra se u Stocu dogodio incident na više biračkih mjesta, a jedan od najznačajnijih bio je upravo i ovaj slučaj. Zbog incidenata su izbori u ovoj općini otkazani.

Incident se dogodio zbog navodne želje kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana da ove godine spriječi nepravilnosti prilikom izbornog procesa koje se, prema njegovim riječima, u Stocu događaju godinama.