Bogat program
0

Sto godina postojanja Franjevačke teologije

FENA
Povodom sto godina od osnivanja Franjevačke teologije u Sarajevu na ovoj visokoškolskoj ustanovi od 6. do 8. novembra bit će upriličen raznovrstan program.

Tako će u okviru obilježavanja 100 godina postojanja Teologije biti upriličeni okrugli stolovi i razgovori posvećeni franjevačkom školstvu, publicističkoj aktivnosti Franjevačke teologije, savremenom čovjeku i pitanju vjere u Boga, filozofiji i teologiji, dilemama savremenog čovjeka, teološkom čitanju povijesti, ekumenizmu, umjetnosti.

U okviru obilježavanja jubileja bit će upriličena i promocija časopisa Bosna franciscana u povodu izlaska 30. broja.

U sto godina postojanja na Franjevačkoj teologiji školovali su se franjevci Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije. Zadnje desetljeće, uz franjevačke studente školuju se i studenti i studentice civili.

Ovo je učilište, s profesorima i studentima, bilo i ostalo ne samo središnja obrazovno-odgojna ustanova bosanskih franjevaca nego i jedno od znanstvenih i kulturnih središta grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Osim periodičnoga izdavanja teoloških udžbenika i drugih publikacija, Franjevačka teologija redovno izdaje tri časopisa: Bosna franciscana, Bilten i Jukić.