BiH
1

Stipendije za romsku djecu: Medina želi biti inspektorica, a Martin pravnik

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Većina priča o romskoj djeci govori o njihovoj teškoj situaciji, nemogućnosti obrazovanja i općoj marginalizaciji. No, nisu svi slučajevi takvi. Stotinu romske djece dobilo je danas stipendije za školsku 2013/2014. godinu jer su uspješni učenici i studenti koji žele napredovati i jednog dana svojim radom doprinijeti BiH.

Dalila Ahmetović je iz Kaknja. Uspješno je završila osnovnu i srednju školu, te prvi ciklus studija na Fakultetu saobraćaja i komunikacija. Nije se zaustavila na tome. Upisala je master studij.

"Stipendistica sam Udruženja Obrazovanje gradi BiH već drugu godinu. To mi mnogo znači, jer mi pomaže u nastavku školovanja i plaćanju stanarine pošto sada živim u studentskom domu", rekla je Dalila koja ima sestru koja se obrazuje u osnovnoj školi. Dalila je odlučna da dođe do kraja studija i jednog dana bude uspješna u poslu.

Romkinja Medina Bešić je brucošica. Nakon završene Srednje ekonomske škole upisala je Fakultet kriminalističkih studija.

"Već petu godinu primam stipendiju od koje kupujem školski pribor, knjige i iskaznicu. Veliku mi podršku pružaju roditelji, koji mi kupe knjige kada su u mogućnosti", kaže Medina koja se nada da će jednog dana biti inspektorica. Ima mlađeg brata koji ide u srednju školu.

Martin Sejdić je učenik Srednje škole metalskih zanimanja. Ove godine će maturirati. Tri godine je stipendista Udruženja Obrazovanje gradi BiH i kaže da mu je to u mnogome olakšalo.

"Stipendija mi pomaže u školovanju, a posebno mi je drago što smo danas dobili sportsku opremu. Nakon završene srednje škole planiram upisati Pravo jer želim biti pravnik", kazao je Martin.

Dalila, Medina i Martin su troje od 100 romske djece koji su ove godine dobili stipendiju Udruženja Obrazovanje gradi BiH, a sredstva od 100 KM mjesečno se dijele iz granta Fonda otvoreno društvo BiH.

"Ovo je deveta godina otkao stipendiramo djecu iz 29 gradova BiH. Na ovogodišnji konkurs prijavilo se više djece, koja nažalost neće moći dobiti stipendiju, a 54 kandidata su oni koji su uspješno završili prošlu školsku godinu i upisali ovu. Sve su to u pitanju mladi Romi. Danas smo podijelili i sportsku opremu za 150 romske djece, te predstavili kalendar za 2014. godinu, na kojem se nalaze crteži koji predstavljaju naš rad tokom proteklih 20 godina", rekao je Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

Sa zadovoljstvom su rekli kako su dobili 20-ak novih donatora iz BiH i Evrope, koji će stipendirati još 21 dijete. Ove školske godine će biti podijeljeno ukupno 450 stipendija.

Donator sportske opreme za romsku djecu je Ambasada Kraljevine Holandije u BiH.