Vjekoslav Bevanda
0

"Stihija je nedopustiva, rješenja se moraju naći"

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda poručio je da su dogovori sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom jedini način za prevazilaženje krize koja potresa BiH, naglasivši da ne odustaje od stavova da se provođenjem niza reformi moraju postići nove uštede.

Bevanda je podsjetio da je Vlada FBiH, kako bi ispunila preuzete obaveze, većinu zakona koje je utvrdila uputila u parlamentarnu proceduru.

"Nažalost, izgleda da mnogi ne znaju da je, kada su u pitanju sredstva Svjetske banke, krajnji rok za usvajanje 26. februar. Nakon toga bi trebao biti održan sastanak Upravnog odbora te institucije, koji bi dao konačno zeleno svjetlo", rekao je Bevanda za sarajevsko "Oslobođenje".

On je naglasio da direktna pomoć Svjetske banke budžetu FBiH, koja je u njega i uvrštena, iznosi 87 miliona KM, napomenuvši da je u dodatnim pregovorima dogovoreno da ta sredstva iznose 89 miliona KM.

Bevanda je istakao da je do domaćih institucija to što druga tranša kredita MMF-a kasni još od prošle godine, upozorivši da FBiH čeka niz problema ukoliko ne ispuni ono na šta se sama obavezala.

"Ukoliko se nešto hoće, a svi su deklarativno za ove kredite, onda to trebamo i završiti ili javno reći da napuštamo ovaj projekat. Bez obzira na sve velike stručnjake i pričalice da su odnosi sa Svjetskom bankom i MMF-om nepotrebni, svi u eurozoni i van nje su pravili te aranžmane i činili strukturalne promjene, tako da to moramo učiniti i mi", ocijenio je federalni ministar finansija.

Bevanda je rekao da se zbog opšteg ekonomskog stanja mora donijeti i plan privatizacije za 2010. godinu, naglasivši da je stihija nedopustiva i da se za svaku kompaniju mora ići od slučaja do slučaja i tražiti najbolje rješenje, kako za radnike i proizvodnju, tako i za državni kapital.