BiH
31

Štićenici Doma Bjelave snimili prvu autorsku pjesmu "Muzička soba"

Klix.ba
Projekt "Muzička soba" koji se sprovodi u Dječijem domu Bjelave, uveseljava i muzički obrazuje štićenike ove ustanove već dvije godine. Ovaj projekt posvećene je muzikoterapiji i muzičkoj edukaciji svih ranjivih kategorija društva. U Domu Bjelave djeca uče svirati razne instrument i pjevati, a već su snimili i prvu pjesmu.

“Neizmjerno smo sretni da je ideja pozitivnog utjecaja muzike na živote mladih ljudi, tokom dvije godine rada sa djecom Doma Bjelave u projektu Muzička soba, na ovako lijep način realizirana, ali i dokazana. Odrastanje djece bez roditelja sigurno je tema kojoj bi se BH vlasti trebale posvetiti, a mi smo dokaz da to nije isuviše teško. Muzička soba je upravo to, projekat u kome smo se svi udružili u odluci da kroz muziku i umjetnost pomognemo njihovo odrastanje i njihove živote obojimo veselijim bojama. Za dvije godine druženja sa djecom projekat Muzička soba i pored konstantnih finansijskih prepreka za nastavak djelovanja, upravo zbog prijatelja koji nas pomažu, nastavlja svoja nastojanja a našu prvu pjesmu i spot posvećujemo upravo boljoj budućnosti mladih u BiH", rekla je inicijatorka projekta Sabina Sabić.

U Domu Bjelave Muzička soba je kreativni kutak u kome štićenici provode slobodno vrijeme s pedagozima i muzičarima i kroz muziku uče historiju muzike, muzičke stilove, kompozitore, upoznaju se s muzičkim instrumentima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja, pisanjem autorskih pjesama, osnovama muzičke produkcije i sličnom. To je mjesto koje služi kao poticaj za njihovo ljudsko ohrabrivanje, motivaciju u općem napretku, podstrek u samopouzdanju, boljoj komunikaciji, slobodi i kreativnosti, te izazov u sticanju radne etike i navika.

U Muzičku sobu redovno ide 25 štićenika. Do sada ih je posjetio veliki broj poznatih ličnosti iz svijeta muzike što je bio dodatni podsticaj za njih da se trude i uče. Prije nekoliko dana štićenici doma Bjelave snimili su i prvu autorsku pjesmu "Muzička soba" koja je nastala tokom snimanja prvog filma dokumentarnog serijala "Heroji svakodnevnice" koji će biti emitiran na Al Jazeera Balkan. Premijera filma bila je u okviru festivala "Zumiraj pravo".

Do sada iza sebe članovi Muzičke sobe imaju jednu snimljenu pjesmu, gostovanje na albumu benda Letu štuke, a u narednoj godini planiraju objaviti i prvi album.

Poslušajte i pogledajte ovu izvanrednu djecu.