Centar Sarajevo
27

Stepenište u ulici Mice Todorović posvećeno umjetnosti

Klix.ba
Općina Centar je ove godine planirala realizaciju projekta sanacije klizišta i obnovu postojećeg oštećenog stepeništa u ulici Mice Todorović na Gorici (Mjesna zajednica "Ciglane-Gorica").

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je realizator i nadzor ovog projekta, dok su idejni projekat uradile arhitektice iz Arhitektonskog studija ''Firma'' Nermina Zagora i Dina Šamić.

Žalbe stanara su se najviše odnosile, osim na oštećenja na kamenom stepeništu, i na klizavost posebno tokom zimskih mjeseci kada su padavine učestalije.

Stoga je naloženo pokretanje postupka obnove pomenutog stepeništa ukupne dužine 97 metara, dok je visinska razlika između početka i kraja stepeništa 27 metara.

"Sam koncept stepeništa je inspirisan našom jednom od najvećih umjetnica Micom Todorović koja je bila jedna od rijetkih slikarki prve polovine 20. vijeka. Stoga smo odlučile da novo stepenište bude inspirisano našim umjetnicima i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Stubove rasvjete i rukohvatnu ogradu, koji idu sredinom stepeništa, smo oblikovali na način da budu sa razigranom apstraktnom formom koja bi se povezivala sa vizuelnim lijepim umjetničkim efektima. Također planiramo postaviti reflektivne stubove kao skulpture gdje bi imali natpise posvećene vizuelnoj umjetnosti i gdje bi prolaznici također imali korisne informacije o našim umjetnicima. Kako ovo ne predstavlja lokaciju u užem dijelu centra grada prilikom izrade idejnog projekta trudile smo se da izvedba stepeništa bude ekonomičnija, ali lijepa i interesantna i naravno da služi svojoj funkciji. Želimo ostvariti vezu između naših umjetnika i njihovo međusobno povezivanje u historijskom kontekstu kroz ispričanu priču o razvoju vizuelnih umjetnosti u Sarajevu, a polazna tačka će biti Mica Todorović", objasnila je Dina Šamić.

Na postojećem stepeništu kamene stepenice su nagnute naprijed što otežava komunikaciju, bez podesta i prilaza do okolnih stambenih objekata. Kako bi se dobio ravnomjeran raspored stepenika i prilaza do individualnih i kolektivnih stambenih objekata projektom je predviđena visina stepenika 16, a dubina 35 centimetara. Novo stepenište će biti od armirano-betonske konstrukcije koja će biti obložena granitnim pločama i kockom na podestima. Ovako izvedbeno rješenje je urađeno i prilikom rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici, projekat Općine Centar za koji je idejni i glavni projekat također urađen u Arhitektonskom studiju "Firma".

Nakon izrade idejnog projekta mladi tim iz pomenutog studija je započeo sa izradom glavnog izvedbenog projekta, što je preduslov za izdavanje potrebnih odobrenja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.