Komentari (74)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenika kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, STEĆKE. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj." Čovjek objasnio ✋✋✋
Sto Bosanac ima običaj svoju ragu pohvaliti, a tuđeg konja popljuvati, to niđe na svijetu nema.
Pajseru, bio je ban a ne kralj, a vama danas ti banovi ne znace nista, vi ste vise za sultane.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
stecak je dokaz predosmanlijske bosne, vec nakon pada bosne 1463 stecak pocinje ustupati mjesto nisanu.
Teski Stecci pa ih komsije nisu mogli odnjeti vise, pa su onda preokrenuli u poitiku ubijanja Bosnjaka i krade zemlje na kojoj su nadeni Stecci... ali ni jedno ni drugo nije uspjelo Stecci su blago Bosnjacke kulturne bastine i ni Hrvati ni Srbi to nemogu unistiti koliko god se trudili, a u svojim drzavama nemaju par stecaka pa sad kako dokazati ista nego unistiti nas sto imamo. Inace je ova incjativa svih tri drzave jer Cetnici i Ustase imaju kompleks a inace toliko su siromasni da se moraju na sve Boanjacko zakaciti
Naravno da su stećci bosanska kulturna baština. Samo ljubomorni Srbi mogu ovdje gluposti da pišu. Jebiga, nije lako kada te čitav svijet prezire i uspoređuje sa tiranima. Dok BiH opstaje i čak napreduje. Kako ono kažu, psi laju a karavani prolaze. :)
60 000 hiljada stećaka neki i u Srbiji i Hrvatskoj. NI NA JEDNOM NEMA POMENA SRBIJE !! Ni 4C ! Zaključak: Stećci su Srpski samo Srbi tada nisu znali da su Srbi. Eto šta je sve u stanju da im uradi komunizam ! Kod Hrvata situacija još tteža. Oni u BiH nisu znali da su Hrvati sve do kraja devetnaestog stoljeća. Zamislite stećak na kojem piše : JA SRBIN OSTOJA POČIVAM ASE NA SVOJOJ PLEMENITOJ ZEMLJI. REPUBLICI SRPSKOJ. Ko bi tek onda mogao izaći na kraj sa Srbima. A taj bi stećak bio u grbu nezavisne države Republike Srpske.
RAZLOG ZAŠTO NEMA POMENA SRBIN NA STEĆCIMA. ŽAo mi je što nemam ćirilićne tastature da to napišem tim pismom , ali Srbi u Bosni nisu ni pisali istim pismom ko Srbi u Srbiji. :)) Naime kurziv pisma na stećcima je različit od ćirilice a ni sva slova nisu ista. I da stvar ne završi tu, tim pismom su pisali i bosanski katolici !! SVe do sedamnaestog stoljeća ! Dakle. čak su i navodni Srbi u Srbiji tamo gdje ima stećaka pisali bosančicom. ZAto ih i danas pravi Srbi pošprdno zovu Bosancima !!
Neka od imena koja se nalaze na steccima (navescu samo ona koja su prezivela do danas): Radojica, Radoje, Radovan, Ostoja, Dobrilo, Bogdan, Rajko, Vukosav, Milutin, Vukasin, Radivoj, Radosav... Ostao mi je u secanju i jedan natpis koji glasi ovako "Ase lezi Ostoja, kam podize Radoje". Kada se pogleda mapa rasprostranjenosti steccaka, lako se uocava da ih je najvise u Hercegovini, istocnoj Bosni, zapadnoj Srbij, zapadnoj Crnoj Gori. Danas na ovim podrucijima zive Srbi i Bosnjaci koji govore ne samo istim jezikom vec istim dijalektom. Nekoliko pisanih istorijskih izvora eksplicitno govore da su ta podrucja nekada davno naselili Srbi. Zakljucak: Vi Bosnjaci ste Srbi poreklom, srpska krv. Ne treba to da krijete i poricete, vec da priznate i budete ponosni zbog toga.
Ne seri, U ime oca i sina i svetoga Googla, amen. djed Googlomil
Imal stecaka u Vojvodini i Madzarskoj jel digital?
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
NE kaže se najvažnije: A koje su nacionalnosti stećci ?? MA, šalim se najzad nešto pozitivno i kulturno. BiH naprijed ostali stoj.
A šta vas briga čiji su originalno bili stećci? Niko od nas nema zaista nikakve dodirne tačke s tim našim (ili nečijim tuđim) precima koji su stećke izradili i postavili. Stećci su tu, značajni su i zato trebaju biti zaštićeni i briga svih nas. I jasno je da ih najviše ima na tlu BiH.
ZEMLJA JE SMRTNIM SJEMENOM POSIJANA ALI SMRT NIJE KRAJ JER SMRTI ZAPRAVO I NEMA NEMA KRAJA SMRCU JE SAMO OBASJANA STAZA USPONA OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA MEHMEDALIA MAK DIZDAR
I stećak će zaštititi a ljude koji su prošli torturu LOGORA U RS-u neće samo zato što su tužili pogrešnu stranu trebali su tužiti državu kao i žene Srebrenice jer je pravna naslednica istih zločina koja kroz institucije štiti zločin kako ubijenih civila tako i onih koji su mučeni. Volio bi da nisam upravu ali dokumentacija govori činjenice i dokaze kojih je sve više.
crna mi njihova zastita
Hoće li Ruska federacija opet glasati protiv? I genocida i stećaka i Kosova i....
Antibiotik... Gledas usko, a ne sire. Glasano je protiv rezolucije o genocidu, tj da se kompletan srpski narod naziva genocidnim(koje je podnela vb sa ciljem da izazove novi rat na balkanu, jebe se njima za vas kao i za nas) bas da bi se sprecio lanac kontraefekta i možda izazvao rat. A sto se tice kosova. Imas na YouTube upoređivanje sta radi isil u siriji i siptari na kosovu sa manastirima i crkvama. Probaj naci razliku. I oni da prođu u unesko!?
Kako usko? Gdje stoji svi Srbi? MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Evropi. U aprilu 2004. u predmetu protiv Radislava Krstića, Žalbeno vijeće je utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid, pri čemu je, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele taj grad, pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. Nekoliko drugih okončanih predmeta koji su se vodili pred MKSJ-om u vezi sa događajima iz Srebrenice obezbijedili su da je genocid dobro dokumentovan. A Kosovo? Ko uje predložio Kosovo u UNESCO? Za koliko malo nije ušlo? Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u UNESCO-u, protiv prijedloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane, prenose mediji u Srbiji. Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje prijedloga nedostajala TRI GLASA, prenosi Tanjug.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
E sad bosnje imaju veze za stecacima kao i siptari sa Kosovskim manastirima.
Kakve veze imaju i bošnje i hrvati i srbi sa stećcima??? apsolutno nikakve.... Oni su čisto Bodanski... Pa kogod se želi da ih smatra za svoje, nek izvoli... Ko ne želi, niko ga ne tjera :)
Jok nego vezu imaju vlasi. Ta vlasja povezanost sa steccima je tolika da ih skoro i nema na teritoriji pod kontrolom vlaha. Zasto ih nema ? Zato sto ih smatraju tudjim, zato sto su ih unistavali.
treba da se zaštite stećci ..da se vidi tko je bio prije osmanlija i islama na ovim prostorima..ali ipak neka zaštite onaj ispred predsjedništva koji su napravili kao ukras ..a glupavi bošnjaci se slikaju kraj njega jer misle da je pravi..pošto ima neka lažne simbole na sebi...koja ljigavci su bošnjaci..pa ne znaju ni svoju povijest...idemo minusići
A ko je bio prije?A ko je bio prije toga?
baba....ljudi od krvi, mesa i malo mozga
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
kosovo na aparatima :) btw mi, BiH ih nikad nismo priznali a pola klix sinoc zapjenilo
vjerovatno će srbi ovo blokirati jer se na hiljadugodišnjem stećku ne spominje srbstvo u svemiru
prvo kafa, pa cigara..pa ljuta ako je potrebno pa onda klix :))
A ja se pitao kada ce neko spomenuti srbe.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)