Sastanak u Tuzli
50

Stečajni postupci u FBiH vođeni neustavno: Mogu li radnici tražiti nadoknadu štete

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Izmjene Zakona o stečajnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine predstavljaju historijsku pobjedu radnika i članova tuzlanskog tima koji je tri godine insistirao na tome, poručili su danas iz Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, čiji su se članovi sastali s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem koji je 2015. Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi koje su ograničavale broj i visinu plaća koje treba namiriti radnicima firmi u stečaju.

Za one koji su manje upoznati o ovoj temi, izmjene Zakona o stečajnom postupku FBiH usvojene su u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a stupanjem na snagu potraživanja radnika će se staviti na "viši isplatni red".

Zakon je izmijenjen radi usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH koja nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih, kako je propisivao dosadašnji zakon.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić smatra da nisu zakasnili sa spomenutim izmjenama dva člana zakona.

"Određeni broj firmi i dalje se nalazi u stečajnom postupku. Ovdje je važno da su radnici s potraživanjima stavljeni u 'viši isplatni red'. Da je u startu bio ovakav zakon sada bi radnici TTU-a, Aide... dobili sve svoje zaostale plaće koje im je poslodavac dugovao, a ne samo osam na koliko su imali pravo prema spornom zakonu. Vlastima, tajkunima i svima ostalima koji su gurali firme u stečaj je odgovarao prošli izgled zakona", dodao je Kopić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić kaže da je čitav koncept stečajnih postupaka u protekloj deceniji vođen na neustavan način, što je potvrđeno i presudom Ustavnog suda FBiH.

Kako navodi, to stvara određene mogućnosti da se u pravnim procedurama otvori i pitanje nadoknade štete koju su radnici pretrpjeli zbog neustavnih odredbi zakona.

"To je stvar koja je ozbiljna i koju treba detaljno razmotriti i eventualno osmisliti buduće korake. To otvara i pitanje političke i pravne odgovornosti za takvo stanje, a otvara i pitanje porijekla imovine, jer radnički novac nije nestao. Taj novac se prelio na nečije račune i to je ključna tačka kako bi se u ovoj zemlji počelo govoriti o pravim pitanjima među kojima je i porijeklo imovine", kaže Begić.

Tokom današnjeg sastanka u Tuzli potpredsjednik FBiH Milan Dunović je podsjetio da su opstrukcije vezane za presudu Ustavnog suda FBiH trajale punih 25 mjeseci te da su bile napravljene u dva krupna koraka.

Prvi se odnosio na upućivanje u parlamentarnu proceduru novog zakona o stečaju koji je skoro u cijelosti prepisao dva neustavna člana, dok se drugi ogledao u preispitivanju odluke Ustavnog suda čiji su zahtjev potpisali Lidija Bradara iz HDZ-a i Edin Mušić iz SDA.

"U tom procesu zahtjeva za preispitivanje odluke oni nisu ni informisali zastupnike u Zastupničkom domu i delegate u Domu naroda. Oni uopće nisu imali informaciju da se traži preispitivanje presude. Ustavni sud ih je odbio na takav način da to za njih dvoje treba biti ponižavajuće", rekao je Dunović.

Sve ovo je usporilo prilagođavanje zakona spomenutoj presudi, tako da je tek u proteklih mjesec dana završena cjelokupna procedura.

"Ovo je krupan korak, definisano je da radnička potraživanja ne mogu biti ograničena na neke minimalne iznose i rok. Pravna borba i dalje slijedi, ali ovo je prvi i najvažniji korak", potcrtao je potpredsjednik FBiH.

Dugogodišnja uposlenica gračaničke fabrike Fortuna Rabija Hodžić kaže da usvajanje spomenutih izmjena zakona predstvalja veliki korak za obespravljene radnike.

"Ovo nam daje vjetar u leđa kako bismo se još više borili za svoja prava. Meni je neuvezano 19 godina radnog staža. Sad imamo nadu da će nam konačno biti uvezan radni staž, ali i isplaćene plaće koje nam duguju u cijelosti. Spremni smo na borbu", rekla je Hodžić.

Izmjene Zakona o stečajnom postupku FBiH stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.