Klix Studio s Emelom
65

Milan Dunović: Crnolistaši imaju problem jer ne mogu podići platu, za Komšića nemamo zamjenu

A. L.
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Dunović gostovao je u današnjem izdanju Klix Studija s Emelom u kojem je govorio o posljednjoj odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta, EU putu naše zemlje, eventualnoj koaliciji sa SDA i nasljedniku Željka Komšića u Predsjedništvu.

Kako je kazao na početku razgovora, političke stranke su uspjele tri mjeseca da "kupe" nenametanje odluke Schmidta, a naveo je da će SNSD to nastaviti raditi i u narednim danima.

Smatra da evropski put BiH ne može biti ugrožen tako lako.

"SNSD je najavio da ako Schmidt nametne bilo šta - evropski put će biti zaustavljen. Mislim da se iz tog procesa ne izlazi baš tako. NSRS će imati hitno zasjedanje, reći će da je ovo nedopustivo. Kupit će još vremena", kazao je Dunović.

Bez obzira na zeleno svjetlo koje smo dobili iz Brisela, Dunović smatra da lokalne vlasti nisu uradile dobar posao.

"Ja sam i ranije rekao da ono što je urađeno na evropskom putu nije dobro. Imamo političke stranke koje ne žele ući u EU. U Evropskoj uniji vladaju neka pravila koja njima ne odgovaraju. S izbornim krađama ne možemo ići u EU. Ali, ja mislim da ni s ovakvim zakonima ne možemo ući u EU. Ja ću navesti kao primjer Zakon o VSTV. U njemu piše da će se u roku od godinu dana uskladiti s EU. Neće se uskladiti, jer imamo stranke kojima baš ovakav odgovara", kazao je.

Ne želi dati nikakve zasluge vladajućoj koaliciji za EU integracije.

"Navest ću vam i zbog čega. Zakon o sukobu interesa se zove Zakon o sukobu interesa ali na nivou institucija BiH. Ostali političari su amnestirani. Zakon o VSTV-u, kao što sam rekao, u njemu piše da će biti usklađen za godinu dana. Zakon o državnoj službi navodi da savjetnici koji su politički imenovana lica nemaju pravo javno izražavati svoje političke stavove. Dakle, ni jedan zakon nije usvojen bez nekih manjkavosti. Zakon o terorizmu je usvojen jer je opozicija to tražila. Zakon o sudovima je postao zakon o sudu itd.", kaže Dunović.

Ipak, kaže da nije loše što smo dobili zeleno svjetlo ali da "nije dovoljno dobar posao urađen".

Osvrnuo se na nedavno gostovanje Sabine Ćudić iz Naše stranke u Klix Studiju.

"Ćudić je pokazala jedno veliko neznanje o NATO integracijama. Nije opozicija zaustavila NATO put, nego pozicija - Naša stranka, SDP, NiP, SNSD i HDZ", kazao je.

Nastavio je komentarisati izjave Ćudić pa se dotakao presude Slavenu Kovačeviću pred Sudom za ljudska prava.

"Sabina Ćudić je rekla da je ona lobirala za presudu Kovačević, a on je rekao da ona nije ni znala da je on pokrenuo apelaciju. Znači, uhvaćena je u laži već tu", kaže Dunović.

Dodaje da će DF sarađivati s vladajućom koalicijom na putu prema EU.

"Pomoći ćemo u dobrim stvarima. Nemojte zaboraviti da je Zakon o sprečavanju pranja novca usvojen jednoglasno u Predstavničkom domu, a u Domu naroda opozicija ga je uputila u proceduru", kazao je.

Komentarisao je i HDZ-ov prijedlog političkih izmjena Izbornog zakona.

"To se dešava na dan kad smo dobili zeleno svjetlo. Imali smo predstavnike Trojke koji javno govore da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva. U toj rečenici je sve pogrešno. Niti Bošnjaci biraju, niti je u pitanju hrvatski član Predsjednišva. Ovo je tek upućeno u Vijeće ministara, vidjet ćemo hoće li proći. Konaković je rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva", govori Dunović.

Kako dodaje, u ovom trenutku BiH ima više građanske države nego što će imati ako se usvoji prijedlog HDZ-a.

Kako kaže, od koalicije s SDA na predstojećim izborima neće biti ništa.

"Mi nismo imali sjednicu Predsjedništva na kojoj se raspravljalo o koaliciji. Nismo ranije imali praksu da idemo u koaliciju. Ići će se na to da DF ima svoju listu i svoje kandidate".

Kazao je da Željko Komšić ne može biti izabran ponovo u Predsjedništvo pa smo ga upitali ima li DF zamjenu.

"Ja nemam drugo ime umjesto Željka Komšića. Imamo još dvije godine do izbora", kazao je.

Kaže da je jedan od produkta politike DF-a taj da Izborni zakon još nije izmijenjen.

Vezano za izbor Milana Tegeltije za bh. konzula u Rijeci, kaže da on ne bi tako glasao.

"Ja ne bih glasao. Sva sreća da ja nisam u poziciji da mi se na dnevni red stavi da glasam za Tegeltiju. Da se nije glasalo, došlo bi do blokada. Ipak, ja opet ne bih glasao, a možda to ne bi bilo dobro", kazao je ne odgovorivši direktno da liej to kritika na račun njegovog predsjednika Komšića.

Na kraju kaže da je Milanu Tegeltiji najveći problem što ne može primati platu jer su mu računi blokirani.

"Znam da pojedini crnolistaši imau problem što zarađenu platu ne mogu podići jer su im sve banke zaledile račune", kazao je Dunović.

Kompletan razgovor sa Milanom Dunovićem možete pogledati u videoprilogu ili direktno na YouTubeu.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.