Haris Silajdžić
0

"Stavovi Rezolucije su jasni i opasni"

FENA
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznenađen je izostankom bilo kakve suštinske reakcije međunarodne zajednice na jučer usvojenu Rezoluciju Narodne skupštine RS-a i izjavom predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se u toj rezoluciji "više ne spominje referendum o otcjepljenju", saopćeno je danas iz Silajdžićevog ureda.

Ova rezolucija u svom prvom stavu jasno drži da Narodna skupština RS-a "ponavlja svoja opredjeljenja i stavove izrečene u Rezoluciji...od 22. februara 2008. godine".

Opredjeljenja i stavovi iz te rezolucije su jasni koliko i opasni jer drže da "ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih naroda, a prije svega Evropske unije, prizna (nezavisnost Kosova)..., Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu".

U saopćenju se podsjeća da je više od četvrtine zemalja članica UN-a priznalo nezavisnost Kosova, uključujući čak 22 od 27 zemalja članica EU. Stoga, iako je NSRS jučerašnjom Rezolucijom jasno ponovila svoja opredjeljenja i stavove u vezi s referendumom, reakcija OHR-a na tu rezoluciju je u potpunosti izostala.

Štaviše, iako je NSRS jučer također donio Zaključak kojim "usvaja Informaciju" Rajka Kuzmanovića u kojoj on jasno poziva "da se iskoristi...pravo na referendum građana Republike Srpske", OHR je konstatirao da taj zaključak "ne sadrži ništa na što međunarodna zajednica već nije reagovala".

Ovakav odnos ka atacima na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine šalje poruku da se ti ataci mogu nesmetano nastaviti nakon što međunarodna zajednica jednom na njih "reagira".

Istupi čelnika SDA, s druge strane, potvrđuju da oni nisu ni shvatili suštinu prvog stava jučerašnje Rezolucije, koji jasno "ponavlja" ranije pozive na referendum, kao što nikada nisu shvatili suštinu aprilskog paketa čije opasnosti se upravo spoznaju razmatranjem zajedničkog djelovanja različitih odredbi tog paketa.

Ovi Tihićevi stavovi nisu iznenađujući nakon njegovog izlaganja na sjednici NSRS-a. Iako je ranije okarakterizirao rezolucije Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje pozivaju na ukidanje entitetskog glasanja kao "neobavezujuće", Tihić je tokom izlaganja istakao da je "znatan dio ponuđenih zaključaka koje je ponudio predsjednik RS-a dr. Rajko Kuzmanović prihvatljiv".

  • Stoga, dok rezolucije evropskih tijela kvare planove za legitimaciju entitetskog glasanja i opstrukcija Daytona, Tihić u izlaganju poistovjećuje RS entitet s voljom samo srpskog naroda, a ne svih njenih građana, uključujući one koji su protjerani te priznaje legitimitet entitetskog glasanja kao etno-teritorijalnog mehanizma samo jednog naroda, kaže se u saopćenju iz Silajdžićevog ureda.