RS
0

Stavljena van snage odluka o štrajku medicinara

FENA
Zdravstveni radnici u Republici Srpskoj neće u ponedjeljak, 11.maja, stupiti u generalni štrajk kako je to bilo ranije najavljeno zbog sporenja sa resornim ministarstvom oko visine plaća.

„Odluka o štrajku medicinara stavljena je van snage. Predstavnici sva tri sindikata u zdravstvu u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a u protekla tri dana usaglasili su tekst izmjena i dopuna Zakona o plaćama zdravstvenih radnika”, rekao je danas predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a Milenko Granulić, nakon vanredne sjednice entitetskog odbora ovog sindikata.

Ipak, iz tih razgovora povukli su se predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine u RS-u, a Granulić ističe ne želi da ulazi u razloge tog čina.

On poziva sve radnike u zdravstvu tog bh. entiteta da se, kaže, još malo strpe i da ne dozvole bilo kakvo cijepanje i dijeljenje, jer će se „naći kompromis sa Ministarstvom zdravlja”.

Granulić je novinarima potvrdio i da su sindikati pristali i da se koriguju keoficijenti za subspecijaliste.

Inače, zahtjev sindikata je bio da se pristupi donošenju izmjena i dopuna spornog Zakona o plaćama pri čemu oni traže vraćanja koeficijenata iz ranijeg posebnog kolektivnog ugovora za tu oblast, kao i isplate davanja za topli obrok, regres i drugo.

Granulić potvrđuje i da su sindikati spremni na eventualnu korekciju cijene rada, ukoliko predviđena sredstva za plaće medicinata u iznosu od 251 miliona KM ne budu dovoljna.

On vjeruje i da su u resornom ministarstvu „napokon shvatili ozbiljnost problema” te očekuje da će u toku naredne sedmice biti napravljen konačni tekst izmjena zakona i da će po hitnom postupku ući u parlamentarnu proceduru.