Ljuti zbog odgode
2

Stav mostarskog HDZ-a o današnjoj sjednici: Ako želite cirkus idite na ringišpil

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika na večerašnjoj konferenciji za novinare pozvao je političke stranke da preuzmu odgovornost i da "prestanu sa cirkusom".

Govoreći o najnovijem prijedlogu iz Bh. bloka da Mostar dobije rotirajućeg gradonačelnika, Zelenika je rekao kako je riječ o igrokazu Bh. bloka i Koalicije za Mostar. Naglasio je da, "ako neko želi cirkus u Gradskom vijeću treba otići na Bišće polje pored Mostara gdje ima ringišpil i da se tamo igra cirkusa".

"Ispunjavamo nečije dječije želje. Na svakoj sjednici ispunjavamo nečije želje. Od danas nećemo. S građanima Mostara se nećete igrati. Ovo nije cirkus. Ako ste se za ovo birali i borili, a u kampanji su vam bila usta puna BiH i Mostara i multietničnosti. Zaključak je da svako može biti gradonačelnik Mostara, samo ne Hrvat", kazao je Zelenika

Dodao je da HDZ-u prije sjednice Gradskog vijeća nije došao nikakav prijedlog o rotirajućim gradonačelnicima i da su sve to saznali iz medija.

"Ako je iko transparentno radio u ovom vijeću onda su to vijećnici iz HDZ-a i vijećnici iz reda hrvatskog naroda općenito.

Svoj komentar na današnju sjednicu i proces izbora gradonačelnika Mostara dao je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u ovom gradu Slaven Zeljko.

"U izbornom zakonu nema rotacije. Bez obzira što je možda to neko sanjao. Šta će se dogoditi do ponedjeljka ne znam. Jedino šta Gradsko vijeće može raditi je nastaviti izbor gradonačelnika", rekao je Zeljko.

Podsjećamo, današnja sjednica je odmah počela zahtjevom za prekid jer je Bh. blok ponudio ideju da se na mjesto gradonačelnika trebaju rotirati tri kandidata. Zelenika je rekao da se proces glasanja ne može prekinuti. Vijećnici su onda uzeli desetominutnu pauzu koja je potrajala sat vremena gdje su došli do zaključka da se sjednica odgodi za ponedjeljak.