BiH
80

Stara jama: Rudari nakon šest sati izašli van rudnika, upravnik poslan na godišnji

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nakon šestosatne blokade rudnika Stara jama, 47 rudara napokon je izašlo u 12:30 omogućivši prvoj smjeni da započne rad.

Predsjednik Sindikata rudnika mrkog uglja Zenica Mehmed Oruč kazao je da je dogovoreno od 80 do 90 posto zahtjeva, ističući da je upravnik rudnika Fahrudin Kokić smijenjen, a da je tehnički direktor još uvijek na položaju.

"Naredne sedmice ćemo napraviti novi pravilnik za rudnike koji su u koncernu, a kada su u pitanju plate bit će neke izmjene kada je riječ o stimulativnom dijelu. Novi upravnik rudnika sada je dojučerašnji zamjenik, a razlog jutrošnjeg neizlaženja iz jame je strah rudara za svoju budućnost jer su ih spora ulaganja dovela u poziciju da se nema šta kopati, čime se dovodi u pitanje egzistencija rudnika", rekao je Oruč.

Zahtjevi rudara bili su smjena upravnika, smjena tehničkog direktora i izrada novih akata o plaćama, a bilo je i riječi o mobingu nad pojedinim radnicima.

"Nezadovoljni smo plaćama, uspjeli smo riješiti neke probleme i riješiti se onih koji su nas kaznili i opterećivali. Dali smo im još jednu šansu da se napravi pomak organizacije posla, kao i razlika plaćanja jamskih i rudara na površini", rekao je jedan od rudara Arnel Trako.

Direktor Esad Čivić je nakon izlaska iz jame, gdje je vršio pregovore, rekao da je bilo svakakvih prijedloga, ali ništa konkretno u vezi sa mobingom i platama.

"Kada sam sišao u jamu i objasnio u kakvom je stanju rudnik Zenica, da je nakon nesreće u Raspotočju proizvodnja smanjena za 40 posto, a plaće nisu, onda je nastalo razumijevanje sa zaposlenicima", kazao je Čivić.

Na pitanje da li je rudarima prijećeno da bi izašli iz jame, Čivić je odgovorio kako je u razgovoru samo spomenut zakon.

"Nikome nije prijećeno, samo sam ih upoznao o zakonskim odredbama da je obustava rada u jami krivično djelo, a kao takva tretirana je i našim pravilnikom gdje je opisana kao teža povreda rada", rekao je Čivić.

On je još dodao da su rudari bili podijeljenog mišljenja o smjeni upravnika pa se odlučilo da upravnik od naredne sedmice bude na godišnjem odmoru.

Podsjećamo, rudari koji su u jamu sišli sinoć oko ponoći u trećoj smjeni, odbili su izaći na površinu u 6 ujutro, zbog čega u jamu nisu sišli rudari koji su trebali raditi u prvoj smjeni.