Vraćen iz Konjica
17

Stanovnici Prozor-Rame nakon dvije decenije dobili odjel Općinskog suda

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Stanovnici Općine Prozor-Rama nakon dvije decenije su dobili Općinski sud u svom mjestu, koji je bio zatvoren 2003. godine i premješten u Konjic zbog čega su neki morali putovati više od 100 kilometara u jednom smjeru da bi rješavali svoje sudske postupke.

Odjel Općinskog suda s radom je počeo u svojim prostorijama koje su uređene u skladu sa svim propisima i nalaze se u zgradi Vatrogasnog doma u centru Prozora, što je od velikog značaja za čitavu općinu i sve njene stanovnike.

Jozo Ivančević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Jozo Ivančević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Radost ne krije ni načelnik Jozo Ivančević koji je još kao zastupnik u Federalnom parlamentu 2006. godine pokrenuo inicijativu za premještanje suda iz Konjica u Prozor te stalno poduzimao aktivnosti kako bi se sud vratio u Prozor i ukazivao na nezadovoljstvo tamošnjih stanovnika.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Vraćen je odjel Općinskog suda Konjic i drago mi je da smo to riješili zbog naših ljudi koji su do sada morali putovati i više od stotinu kilometara u jednom pravcu do Konjica kako bi koristili usluge suda. Sud sada radi svaki dan u Prozoru, ali kao Općinski sud Konjic i svi potrebni postupci do krivičnog mogu se završavati u Prozoru", kazao je Ivančević za Klix.ba.

Podsjeća da je Prozor imao dugogodišnju tradiciju suda i da su reformom sudstva u BiH 2003. godine stanovnici te općine po prvi put nakon Drugog svjetskog rata ostavljeni bez Općinskog suda kad je zatvoren i premješten u Konjic, što im je uzrokovalo brojne teškoće.

Zbog toga je naglasio da se intenzivno radi na tome da se sud u konačnici potpuno vratiti Općini Prozor-Rama.

"Već smo započeli potrebne radnje da se Općinski sud potpuno vrati iz Konjica u Prozor. Obećali su nam predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da se zbog udaljenosti naše općine od općinskih sudova može naći pripadnost kako bi se sud u potpunosti vratio", objasnio je načelnik Općine Prozor-Rama.

Za nove prostorije Općinskog suda u Prozoru investirano je oko pola miliona maraka, a Ministarstvo pravosuđa HNK na čijem je čelu ministar Suad Balić uložilo je više od 350 hiljada KM za opremanje, te je samo za informatičku opremu i uredski namještaj uloženo 120 hiljada KM.