Tarčin
0

Stanovi za porodice Žena-žrtava rata i žrtava mina

FENA
Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, Evropske komisije, nevladine organizacije ASB i izvođača radova izvršili su danas tehnički prijem objekta kolektivnog tipa stanovanja s devet stambenih jedinica u Tarčinu.

Za izgradnju navedenog objekta uloženo je oko 450.000 KM, od čega je oko 300.000 osiguralo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a, a Evropska komisija putem Njemačke nevladine organizacije ASB oko 150.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Objekt je izgrađen u okviru realizacije Projekta "Socio-ekonomsko osnaživanje posebno ranjivih grupa, kao što su žene-žrtve rata i žrtve mina uz direktno i aktivno učešće lokalnih partnera, koji rade s marginaliziranim socijalnim grupama u BiH".

U njegovu realizaciju je implementirano 1.818.244 KM. Veći dio novčanih sredstava izdvojila je Evropska komisija putem Njemačke nevladine organizacije ASB, koja je i implementalor Projekta, tačnije 1.500.000 KM, dok je resorno kantonalno Ministarstvo izdvojilo 318.244 KM.

"Pored izgradnje ovog objekta s devet stambenih jedinica, navedena novčana sredstva su utrošena za socio-ekonomsko osnaživanje najranjivijih kategorija našeg društva, kroz organizaciju treninga za male biznise za 141 korisnika iz različitih krajeva BiH. Na ovim treninzima je korisnicima pružena maksimalna pomoć u izradi biznis projekata. Ova sredstva su također bila usmjerena i na jačanje nevladinih organizacija", pojasnio je regionalni direktor nevladine organizacije ASB Elmir Bojadžić.

Kako je najavljeno, ključevi novoizgrađenih devet stambenih jedinica krajnjim korisnicima bit će dodijeljeni najkasnije do Nove godine.

"Još nismo odredili ko će tačno biti krajnji korisnik ovih stambenih jedinica. U narednih desetak dana to ćemo odrediti zajedno s predstavnicama Udruženja "Žena - žrtva rata", najavio je Mehemed Kaltak, pomoćnik ministrice za raseljene osobe, povratak i repatrijaciju.