Bez panike, kaže ministar
0

Stanislav Čađo: Stanje još nije alarmantno

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da su snježne padavine prouzrokovale velike probleme u Republici Srpskoj, ali da stanje još nije alarmantno i da ne treba širiti paniku.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i sve ostale institucije kao što su Civilna zaštita, Ministarstvo saobraćaja Republike Srpske, preduzeća za puteve i lokalne zajednice u proteklih 48 sati ulažu ogromne napore da se prije svega smanji mogućnost ugrožavanja ljudskih života i da se osposobe komunikacije za koliko-toliko prihvatljivo odvijanje saobraćaja", rekao je Čađo na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Čađo je istakao da su enormne padavine u planinskim predijelima u istočnom dijelu RS-a povukle za sobom i cijeli niz lavina koje su za sobom povukle zemlju i sitno kamenje. "Lavina u mjestu Tuhalj u opštini Foča na putnom pravcu Sarajevo - Foča juče je blokirala jedan autobus i desetak putničkih vozila u kojima je bilo smješteno 75 putnika", istakao je Čađo.

On je naveo da je osposobljavanje i priliz tim putnicima trajao do kasnih jutarnjih časova tako da su putnici negdje oko 10.00 časova oslobođeni iz svojih vozila i smješteni u jedan ugostiteljski objekat. Ministar Čađo je istakao da je lavina bilo i u drugim krajevima RS-a.

"Ono što situaciju čini još složenijom je činjenica da će snijeg nastaviti da pada i u jutarnjim časovima, a očekuje se i tokom dana i naredne noći", rekao je Čađo.

Čađo je upozorio građane da ne idu na put bez nužne i prijeke potrebe, kao i sve lokalne zajednice i komunalna preduzeća, s obzirom da se očekuju ozbiljne padavine i u narednom periodu.

On je istakao da je u ovom trenutku najveći problem činjenica da su određeni magistralni pravci u prekidu i da čitav niz seoskih sredina nije dostupno, ali do sada nije bilo posebnih upozorenja ugroženosti pojedinaca ili grupa građana.
"Stanje prirodne i druge nesreće do sada su proglasile opštine Srebrenica, Han Pijesak, Istočni Stari Grad, Čajniče, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo i Pale", rekao je Čađo i apelovao na građane da čiste snijeg ispred svojih kuća i objekata kako bi se smanjili problemi i u gradskim zajednicama.

On je naveo da je najniža temperatura, prema podacima Hidrometereološkog zavoda Republike Srpske, izmjerena na prostoru Han Pijeska - minus 18, te Istočni Drvar, Sokolac i Čemerno minus 16.

Prema njegovim riječima, posipanje soli na ovako niskoj temperaturi i ne daje baš neke rezultate s obzirom da sona kiselina ispod minus pet stepeni ne ispoljava svojsta koja mekšaju i razbijaju snijeg, što stvara dodatni problem. 

On je naveo da, prema mjerenjima u 7.00 sati, najviše snijega ima na prevoju Čemerno 154 centimetra, Han Pijesku 151, Sokocu 92, Drvaru 72, Srebrenici 35, te prostoru Srpca od 12 do 15 centimetara.