Oprečne izjave
119

Šta se dešava u Hitnoj pomoći KS: Kontaktirali smo direktoricu povodom optužbi grupe uposlenika

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Redakciji našeg portala se obratila grupa uposlenika Hitne pomoći Kantona Sarajevo koja je izrazila nezadovoljstvo radom v.d. direktorice Jasne Husejinbegović Musić nakon čega smo i nju pozvali da prokomentira navode koji su izneseni.
Naime, Husejnbegović Musić je trenutno v.d. direktorice, a uskoro bi trebao biti imenovan direktor ove zdravstvene ustanove.

Prema tvrdnjama uposlenika Hitna pomoć je u kadrovskoj raspodjeli pripala Našoj stranci koja želi da na ovoj poziciji ostane Husejnbegović Musić, koja je dugogodišnja uposlenica ove zdravstvene ustanove.

Sporni slučajevi

Grupa uposlenika, koja želi ostati anonimna, kaže da je izbor Husejnbegović Musić loš i dodaje da se većina njih uopšte ne bavi politikom te ne žele licitirati imenima, niti se direktno miješati u izbor direktora, ali smatraju da mjesto rukovodećeg treba zauzeti neko ko nije bio dio kolektiva Hitne pomoći.

Podsjetili su na neke ranije izjave trenutne direktorice i osvrnuli se na slučaj iz jula prošle godine kada je uposlenica Hitne pomoći M.D. pokrala pacijenta.

"Tada je direktorica slavodobitno izjavila kako za tu osobu više nema mjesta u Hitnoj Pomoći, što se na kraju ispostavilo kao neistina. I tim činom direktorica Husejinbegović Musić je pokazala neznanje te loše snalaženje u pravnim okvirima" kazala je grupa uposlenika Hitne pomoći KS.

Kontaktirali smo i direktoricu Jasnu Husejnbegović Musić, koja je tada za naš medij kazala da u Hitnoj pomoći KS nema mjesta za osobu koja je nanijela štetu pacijentu, ali i ustanovi.

Pitali smo je kakve su sankcije izrečene uposlenici koja je iz novčanika pacijentice, slabo pokretne nane, ukrala 20 KM.

Husejnbegović Musić kaže da je ta uposlenica dobila otkaz.

"U odnosu na uposlenicu koja je snimljena kako uzima novac od

pacijentice, nakon zaprimljene prijave i provedenog disciplinskog postupka navedenoj uposlenici je otkazan Ugovor o radu tako da ista, suprotno navedenim tvrdnjama, više nije uposlenik JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Prim. dr. Silva Rizvanbegović", kaže nam Husejnbegović Musić.

Sljedeći slučaj koji grupa uposlenika spominje datira iz mjeseca novembra prošle godine kada je medicinski tim pogriješio dijagnozu te su moždani udar okarakterisali kao upalu pluća.

"Tu na scenu opet stupa direktorica Husejinbegović Musić, koja je javlja roditelju pacijenta i obećava da će uslijediti kazna za doktoricu. Disciplinski postupak je formalno proveden i kao što možete pretpostaviti sankcija je izostala jer se radi o doktorici koja je bliska direktorici", tvrde uposlenici koji su nam se obratili.

Međutim, i ove navode Husejinbegović Musić odbacuje i naglašava da su po prijavi provedene radnje u skladu sa važećim pravilnikom, ali i da je doktorica koja se dovodi u vezu sa ovim slučajem bila na bolovanju.

"Kada je riječ o pacijentici kojoj su članovi porodice na društvenim mrežama tvrdili da joj je uspostavljena pogrešna dijagnoza, odmah po zaprimljenoj prijavi su provedene sve radnje u skladu sa važećim Pravilnikom. Održan je sastanak svih struktura u Hitnoj pomoći, od Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Etičkog komiteta, Stručnog vijeća, gdje smo došli do jedinstvenog zaključka, a nakon zaključka i Disciplinske komisije, da je prigovor neosnovan i da u tom slučaju nije bilo nezakonitog i neprofesionalnog postupanja od strane doktorice koja je pregledala pacijenticu, o čemu je porodica pacijentice upoznata", odgovara Husejinbegović Musić.

Dodaje da je doktorica koja se iz nekog razloga dovodi u kontekst sa ovim slučajem sa istim nema nikakve veze jer se u tom trenutku nalazila na bolovanju.

U pismu uposlenika se navodi da žele uputiti molbu da direktor Hitne Pomoći bude osoba koja nije trenutni uposlenik.

"Samo na taj način možemo svi biti tretirani jednako, odnosno prema našem radu i zalaganju", zaključuju.

Anonimne prijave

Ipak, aktuelna direktorica, koja je na ovu poziciju izabrana 2023. godine, tvrdi da radna atmosfera, suprotno tvrdnjama anonimsnih zapolenika nije narušena, i uposlenici redovno obavljaju sve svoje radne zadatke.

"Za nekoliko sedmica ćemo ući u proces rekonstrukcije objekta, kao i procese trajnog rješavanja Rtg službe, modernizacije laboratorijske službe, nabavke portabilnog Uz, edukacije i usavršavanja kadra, a sve u cilju podizanja zdravstvene zaštite i zadovoljstva pacijenata, ali i uposlenika Zavoda”, kaže Husejinbegović Musić.

Dodaje da su se u prethodnom periodu na društvenim mrežama pojavile i druge neistinite tvrdnje koji se odnose Hitnu pomoć te kaže da se već duže vrijeme na pojedinim društvenim mrežama objavljuju optužbe anonimnih lica, navodno uposlenika Zavoda, koji iznose netačne i zlonamjerne tvrdnje na sam rad Zavoda i nje kao direktorice.

"Sada sam ja, kao direktorica, postala meta raznih anonimnih lica koji očito nemaju dovoljno hrabrosti da te svoje tvrdnje iznesu javno i stanu iza istih, svjesni da se radi o neistinama koje imaju elemente i klevete, i to kako u odnosu na Zavod tako i u odnosu na mene kao trenutnu direktoricu. Na kraju navodim da me nikakve neistine i ovakav način pritisaka na mene kao direktoricu neće pokolebati da radim isključivo po zakonu i da, u saradnji sa drugim upravljačkim strukturama nastavimo sa unaprijeđenjem rada Hitne pomoći, na zadovoljstvo kako pacijenata tako i uposlenika koji svoj posao obavljaju profesionalno, savjesno i pošteno", zaključuje Husejinbegović Musić.