Kanton Sarajevo
24

Resorno ministarstvo o krađi novca od pacijentice: Očekujemo adekvatnu sankciju

B. R.
Hitna pomoć Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Hitna pomoć Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Oglasili su se iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nakon što je ranije danas objavljen videozapis na kojem se vidi da je zaposlenik Hitne pomoći Sarajevo otuđio 20 KM tokom intervencije u stanu 80-godišnjakinje.
Saopćili su da ih je Hitna pomoć Sarajevo obavijestila o ovom događaju koji su okarakterisali kao izuzetno uznemirujućem. Poručili su da je riječ o neprihvatljivom ponašanju, protivno temeljnim principima humanosti i stručnosti koju očekuju od Hitne pomoći. Oštro su osudili ovaj postupak i, kako su naveli, odmah zatražili brzu i nepristrasnu reakciju Hitne pomoći.

"Incidentima poput ovog narušava se povjerenje građana u naš zdravstveni sistem te zahtjevamo što hitniju reakciju nadležnih organa", dodaju.

Poručili su da imaju nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku zloupotrebe položaja ili kršenju etičkih zdravstvenog sektora.

"Naš cilj je osigurati visok kvalitetu i profesionalnost u pružanju zdravstvenih usluga", uvjeravaju u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.

Pozvali su Hitnu pomoć da u što kraćem roku provede temeljitu istragu ovog slučaja i da poduzme sve potrebne korake da bi se osiguralo, kako su naglasili, očuvanje integriteta radnika Hitne pomoći.

"Očekujemo da će odgovorni biti adekvatno sankcionirani te da će o svemu navedenom ovo ministarstvo biti obavješteno", naveli su.

Također su poručili da ostaju posvećeni zaštiti interesa pacijenata i očuvanju povjerenja građana uzdravstveni sistem.

"Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne mjere da bismo osigurali transparentnost, stručnost i etičnost u svim aspektima pružanja medicinskih usluga", saopćili su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, ranije danas objavili smo spomenuti snimak koji nam je ustupio sin žene koja je zatražila intervenciju Hitne pomoći. Krađa se desila jučer u ilidžanskom naselju Hrasnica.

Direktorica Hitne pomoći Jasna Huseinbegović-Musić je za Klix.ba izjavila da je razočarana ovakvim postupkom te je najavila istragu. Prema njenim riječima, za uposlenika koji je ukrao novac više nema mjesta u Hitnoj pomoći.