Učestvujte na raspravama
8

Šta mislite o žičarama do Huma, brda Žuč ili od Hrasnice do Igmana? Postoji plan gradnje

S. H.
Dio iz nacrta urbanističkog plana KS
Dio iz nacrta urbanističkog plana KS
Novim urbanističkim planom za grad Sarajevo, ali i kanton, koji je usvojen u formi nacrta predviđene su brojne promjene.

U ovom dijelu izdvojit ćemo plan gradnje nekoliko žičara, koje bi određene dijelove grada ili općine povezale sa okolnim brdima.

Konkretno plan je gradnja žičare do Huma, ali i Žuči, brda koji se uzdižu iznad teritorija općina Novo Sarajevo i Novi Grad. Također, ideja je gradnja žičare iz naselja Hrasnica do Igmana. Realizacijom ovih projekata u velikoj mjeri bi se promijenilai slika grada. Podsjetimo, jedina žičara u gradu je ona trebevićka.

Prilikom prezentacije nacrta urbanističkog plana pomoćnik direktora za prostorno planiranje i zaštitu okoliša kantonalnog Zavoda za planiranje razvoja Edin Jenčiragić, objašnjavajući značaj Žuči, kazao je da je njegova zelena površina jednaka dvije i po površine Central parka u New Yorku.

Kada je u pitanju ideja gradnje žičare do Huma organizirana je javna rasprava o samom nacrtu i pojedinostima vezanim za općinu Novo Sarajevo. Javna rasprava bit će održana danas u 14 sati u Općini Novo Sarajevo.