BiH
116

Šta je urađeno nakon poplava u BiH i donatorske konferencije

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevu je danas održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF) posvećen programima obnove nakon poplava koje su zadesile BiH u organizaciji Ministarstva finansija i trezora BiH.

Obnova poplavljenih područja ide izuzetno sporo i sada je već jasno da će veći broj stanovnika poplavljenih područja zimu dočekati izvan svojih domova ili u neuvjetnim stambenim objektima.

Donatorska konferencija za poplavljena područja u BiH održana je prije tri mjeseca, ali rezultata na terenu nema. U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da su nakon poplava institucije BiH provele proceduru dobijanja kredita od Svjetske banke u vrijednosti od 100 miliona. Ovaj kredit je operativan bio zaključno sa 15. septembrom.

"Vijeće ministara je donijelo odluku o povlačenju sedme i osme tranče četvrtog stand-by aranžmana MMF-a. U okviru toga kao dodatna sredstva u visini od 185 miliona su odobrena za sanaciju od poplava i prebačena su na entitete i Distrikt Brčko. Delegacija EU u BiH i BiH su se sporazmjeli da relociraju sredstva IPA-e u iznosu od 42 miliona koja se implementiraju putem UNDP-a u BiH. Vijeće ministara je zaključno sa septembrom na entitete prebacilo od 10 miliona KM iz državnog budžeta. U okviru tih 10 miliona je više od 7,3 miliona prestruktuiranje budžeta BiH, jednodnevna zarada zaposlenih u institucijama i ostalo su bile uplate na devizne i KM račune", kažu u Ministarstvu.

Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH je kazao da program oporavka od poplava koji finansira EU u iznosu od 42 miliona, a koji implementira UNDP, je uveliko u toku.

"Projekat se fokusira na kritičnu infrastrukturu i na najranjivije kategorije stanovništva. idemo na oporavak 4.000 stambenih objekata koji će omogućiti smještaj za 14.000 stanovnika, tu je rekonstrukcija 90 obrazovnih ustanova, i neke druge mjere koje očekuju oporavak velikih i malih preduzeća u 24 općine", kazao je Asin.

On je dodao da je u toku razrada drugog projekta EU u vrijednosti od 43 miliona, a taj novac će biti usmjeren na sprečavanje poplava i socijalni razvoj.

Koordinator UN-a u Bosni i Hercegovini Yuri Afanasiev novinarima je kazao da je u početku "odgovor na poplave bio 9,7 miliona dolara, faza oporavka je 73 miliona dolara, a faza smanjenja rizika od katastrofa je tri miliona dolara".

"Novac od prve faze je utrošen u prvih šest sedmica kada su počele poplave, u drugoj fazi gdje su dvije trećine sredstva EU, a jedna trećina su ostali donatori, 52 posto posto potrošeno. Sada radimo na fazi smanjenja rizika od katastrofa", kazao je Afanasiev.

On je kazao da naterenu gdje se realizuju projekti ima nekoliko problema, a među njima su i vremenski uvjeti i zbog toga se kasni.

"Sve škole će biti završene do kraja novembra, kao i 25 javnih objekata. Imali smo problema sa izborom korisnika koji su u programu sanacije 4.000 kuća. Nadali smo se da će taj proces trajati dvije sedmice, ali zbog loše kvalitete liste koje smo dobili sa lokalnog nivoa čine da smo sada već osam sedmica u procesu. Prvobitno smo obećali da ćemo obnoviti 2.000 kuća do Nove godine, a sada možemo garantirati samo za 1.000. Svi objekti će imati grijanje", rekao je Afanasiev.

U privremenom smještaju u BiH je još uvijek 1.500 ljudi. Njihovih će 150 kuća biti obnovljeno ovog mjeseca, potvrdio je Afanasiev.

"Veći problem su ljudi koji žive u području gdje su klizišta, jer tamo kuće ne možemo graditi. takvih objekata je nešto manje od 2.000. Bojim se da će se taj broj trostruko povećati u narednim sedmicama", kazao je.