BiH
13

Nikšić: U narednoj sedmici raspodjela 9,6 miliona KM za obnovu poplavljenih područja

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan je zajednički sastanak Upravnog odbora i Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, kojem su prisustvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, te načelnici općina koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta - Zenice, Tuzle, Domaljevca-Šamca, Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Maglaja, Zavidovića, Kalesije, Orašja, Odžaka, Sapne i Banovića.

Sastanku su prisustvovali i delegacije UNDP-a u BiH na čelu s rezidentnim predstavnikom u BiH Yurijem Afanasievim, te šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin, a s ciljem dogovora o koordinaciji i saradnji u obnovi poplavljenih područja u BiH, odnosno FBiH.

"EU je brzo reagirala nakon što su region pogodile poplave, a sada pomažemo i u ovoj fazi obnove. U BiH će se raditi na obnovi oko nekih 4.000 stambenih jedinica, čime će se pružiti pomoć za otprilike nekih 14.000 građana. Tu su i druge oblasti poput sektora obrazovanja, što uključuje obnovu škola i predškolskih ustanova, zgrade općinskih uprava, sisteme vodosnabdijevanja... ", kazao je Asin nakon sastanka.

Značajan cilj programa obnove u kojem učestvuje EU je to da se težiti da se sačuva nekih 2.000 radnih mjesta, što uključuje pomoć za oko 700 poljoprivrednih gazdinstva i oko 20 preduzeća, dodao je Asin.

"Sredstva se ni u kojem slučaju neće davati kao direktna budžetska podrška, već će se realizirati i plasirati na uobičajan način kako to radimo za velike programe koji se finasiraju sredstvima EU pod budnim okom Delegacije EU ovdje u BiH", kazao je Asin.

Slobodan Tadić, koordinator programa UNDP-a je izjavio da je ova organizacija, zajedno sa još nekima, implementator projekta raspodjele sredstava EU te da su kao takvi zaduženi za koordinaciju novca u ovoj fazi. On je također naglasio da je u fokusu obnova obrazovnih ustanova.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je saopćio novinarima danas da je Federalni fond za pomoć nastradalima u poplavama konačno upisan u sudski registar te da sada može funkcionirati u punom kapacitetu.

Premijer FBiH je rekao da je dat zadatak Agenciji za vodno područje rijeke Save da izvrši snimanje korita i područja podzemnih voda, a te informacije bi koristile u projektima sanacija.

Nikšić je istakao da je danas dogovorena i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona KM koji će se koristiti za obnovu kuća, školskih objekata i infrastrukture.

Od ovog iznosa će šest miliona KM biti iskorišteno za saniranje stambenih objekata, dva miliona KM za interventnu pomoć malim obrtima, jedan milion KM za sanaciju infrastrukture, dok će 600 hiljada KM biti ostavljeno u rezervi, jer "uvijek se pojavi neko koga ste zakinuli, jer niste na vrijeme imali pravu informaciju", pojasnio je premijer.

Novac bi mogao biti na raspolaganju kantonima i općinama već početkom naredne sedmice, a oni će dalje upućivati sredstva tamo gdje su potrebna.

Sav novac koji je prikupljen će ići onima kojima je potreban, a administracija Fonda će se finansirati iz budžeta, naglasio je Nikšić.