BiH
108

Šta je sa oštećenom cestom na tranzitu: Desili su se propusti i zato neko treba odgovarati

Piše: I. P.
Već više mjeseci teretna vozila umjesto ulicom Put Mladih muslimana prolaze centrom grada Sarajeva, što predstavlja vanrednu okolnost uzrokovanu nestabilnošću ceste na tranzitu.
Put Mladih muslimana
Put Mladih muslimana

S obzirom da se ispod mjesta puknuća ceste grade najmanje dva objekta, i što se do sada nije uradilo ništa zvanično po pitanju rješenja problema, na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo premijeru KS Elmedinu Konakoviću upućeno je javno pitanje.

"Molimo premijera da nam kaže šta je učinio i ko će odgovarati za ovo! Ovo zagađenje koje trpimo zbog kamiona je nezapamćeno. Već 30 godina teški kamioni ne prolaze kroz grad, ali evo danas prolaze", pitao je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto koji je dodao da je trenutna situacija na trenzitu zabrinjavajuća.

Konaković se obratio Forti, poslanicima i građanima KS koji su sjednicu pratili uživo sa riječima kako ne može dati "kvalitetan odgovor".

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković

"Ja gore živim i često prolazim tuda. Ove zgrade koje se grade su sada 'izašle' u nivo tranzita i sada bi to trebalo riješiti problem, ali svakako je riječ o propustima za koje neko treba da odgovara. Već danas ćemo uputiti pismo da mi kažu šta je Zavod za izgradnju uradio. Usmeno znam da su se vodile neke aktivnosti i znam da je bio problem sa urbanističkom i i građevinskom dozvolom u Općini Centar. Nadležnost oko klizišta ima Kanton, Općina Centar i Ceste Federacije BiH koje opet imaju svoje procedure", rekao je Konaković.

Podsjećamo, sve je počelo početkom augusta 2015. godine kada je došlo do slijeganja ceste u ulici Put Mladih muslimana, ispod naselja sarajevskog Soukbunar, a zbog kojeg su vozači prisiljeni koristiti samo jednu saobraćajnu traku.

Nakon što je utvrđeno da je problem izazvala gradnja objekta ispod ceste, i nakon što se navodno otpočelo sa sanacijom klizišta, teretnim vozilima ni nakon više mjeseci nije dozvoljeno voziti tom očigledno osjetljivom dionicom.