Globalni medij za lokalni nivo
0

Šta će dobiti Al Jazeera preuzimanjem NRTV 99?

Piše: A. B.
Iako je obavijen velom tajne, dogovor oko preuzimanja sarajevske NRTV 99 od strane Al Jazeere ipak je postignut i realiziran. Potvrdilo je ovo prije nekoliko dana gradsko vijeće Sarajeva na svojoj redovnoj sjednici. No, šta jedna od najmoćnijih televizijskih mreža današnjice dobija preuzimanjem jedne lokalne RTV stanice? Redakcija Sarajevo-x.com je odgovor potražila u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

Prema podacima RAK-a, ono što će Al Jazeera dobiti preuzimanjem NRTV 99, jeste radio i TV signal lokalnog dometa, odnosno pokrivenost Kantona Sarajevo. Radio 99 može slušati 638.328 stanovnika, a TV 99 gledati 507.000 potencijalnih gledatelja. To je maksimalni limit na koji ova kuća može računati u ovom momentu.

Razlog ovome, navode u RAK-u, jeste što više neće biti novih javnih poziva za dodjelu frekvencija s obzirom da su već započete aktivnosti sa prelaskom sa analognog na digitalni sistem emitiranja u BiH. Tako će se Al Jazeera, ukoliko bude odlučila pokrenuti neki program u BiH, kao neku prvu fazu najavljenog razvoja u regionu, morati zadovoljiti samo Sarajevom.

Kada je u pitanju procedura prenosa vlasništva, ona je telekomunikacionom regulatornom okviru BiH definirana članom 22 Pravila o dozvolama za zemaljsku radiodifuziju RTV programa, koji u paragrafu 3 navodi:

"Svaka promjena u originalnom vlasništvu korisnika opšte dozvole za zemaljsku radiodifuziju RTV programa, veća od 5% učešća u istoj, predstavlja parcijalni prenos vlasništva i zahtijeva prethodnu pismenu saglasnost Agencije. Ukoliko Agencija dozvoli prenos vlasništva, nosilac dozvole će Agenciju obavijestiti o izvršenim izmjenama po upisu u sudski registar".

Međutim, u Regulatornoj agenciji za komunikacije još uvijek nije bilo nikakvih formalnih procedura niti zahtjeva kojima bi se otpočeo najavljeni proces preuzimanja NRTV 99 niti je RAK o tome na bilo koji način obavješten.

Kako je Sarajevo-x.com ranije izvjestio, predstavnici Al Jazeere iz njenog predstavništva u Sarajevu, neformalno su se raspitivali o svim bitnim parametrima koji se tiču rada NRTV 99.

Još uvijek nije poznato ime osobe koja je se gradskom administracijom Sarajeva pregovarala oko preuzimanja lokalne sarajevske radio-televizije, i koja je upoznata sa planovima ovog medijskog lidera za širenje na prostorima Balkana.

Da podsjetimo da je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, održanoj 30.marta ove godine, potvrđeno da će globalna TV mreža Al Jazeera preuzeti NRTV 99 i pretvoriti ga u moćan regionalni medij.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je tada Odluku kojom se van snage stavlja odluka o preuzimanju 100 posto udjela u osnovnom kapitalu objektu i opremi Privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo.

"Do sada je Grad Sarajevo izdvojio 318.384 KM za ovu televiziju, a što će Televizija Al Jazeera isplatiti Gradu. Naime, televizija Al Jazeera u Sarajevu će formirati regionalno predstavništvo, što će otvoriti nova radna mjesta, tako da će Grad Sarajevo više dobiti nego izgubiti stavljanjem van snage ove odluke", kazao je gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, a prenijela Fena.