SDA
0

'Srpsko pravosuđe krši međunarodno pravo'

FENA
Na svaki nagovještaj uspostavljanja bolje političke komunikacije između Beograda i Sarajeva, unutrašnjopolitičke srbijanske snage čine blokadu boljih odnosa, konstruiraju događaje i postupke u cilju njihovog remećenja, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA smatra da raspisivanje međunarodne potjernice za 19 osoba, među kojima su ratni članovi Predsjedništva Republike BiH, Ejub Ganić i Stjepan Kljuić, predstavlja grubo kršenje medunarodnog prava od strane srbijanskog pravosuđa.

Iako se Haški tribunal o ovom predmetu već izjasnio u prethodnom postupku, pravosuđe zemlje koja je i danas obilježena nedovoljnom saradnjom sa Tribunalom uključujući i hapšenje Mladića, ovim postupkom grubo narušava međusobne odnose i ugrožava slobode kretanja i sigurnosti građana BiH, stav je SDA.

Slučaj Jurišić podjednako kao i ovaj najnoviji, otvaraju pitanje pravne osnovanosti obnove postupka pred Haškim sudom pravde o odgovornosti Srbije za rat i genocid u BiH, bez čega će očito i u budućnosti svaki branilac BiH od agresije biti potencijalno osumnjičeni. Razaranje Sarajeva 3. maja 1992. godine, njegovu blokadu i opsadu, nisu vršili optuženi, već vojne formacije JNA kojima se komandiralo iz Beograda, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.