Predstavnički dom PS BiH
0

Srpski poslanici protiv podizanja PDV-a

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) nije izlaz iz postojeće teške finansijske situacije i minusa u budžetu BiH, stav je poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazara Prodanovića i Momčila Novakovića.

"Nisam siguran da bi povećanje PDV-a bilo rješenje, smatram da bi bilo bolje smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima", izjavio je Prodanović Srni.

Ovaj poslanik SNSD-a dodao je da bi eventualno povećanje  PDV-a nužno podrazumijevalo uvođenje nulte poreske stope za osnovne životne namirnice i još neke grupe proizvoda kako bi se zaštitile ugrožene kategorije stanovništav.

Podsjećajući da je stopa od 17 odsto najniža u zemljama regiona, Prodanović je naglasio da svaka inicijativa za izmjenu PDV-a zahtijeva da se o njoj izjasne Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Fiskalni savjet BiH.

I nezavisni poslanik Momčilo Novaković je protiv podizanja PDV-a.

"Varijanta u slučaju eventualnog povećanja PDV-a bilo bi uvođenje najmanje dvije poreske stope", rekao je Novaković Srni.

Prema njegovim riječima, nulta ili stopa niža od sadašnje od 17 odsto važila bi za osnovne životne namirnice, lijekove, knjige i neke druge proizvode, tako da bi bilo moguće povećanje PDV-a za luksuzne proizvode.
"To je jedina varijanta koja ne bi povećala socijalni jaz u BiH", uvjeren je Novaković.

Komentarišući izjavu zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića da je povećanje PDV-a potrebno i kako bi se podmirila glomazna administracija u BiH, Novaković je zapitao kao to da preveliki administrativni aparat do sada nije iziskivao povećanje PDV-a.

"Evidentno je da pad prihoda UIO, koji je dijelom rezultat globalne recesije, a dijelom i našeg nesnalaženja, motiv za eventualno podizanje PDV-a", zaključio je Novaković.

Prema Kasumovićevim riječima, povećanje PDV-a jedini je izlaz iz sadašnje dubioze u BiH.