Dekan PMF-a Muriz Spahić
0

Sredstva za stanove dodijeljena u legalnoj proceduri

FENA
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Sarajevo prof. dr. Muriz Spahić izjavio je danas da su Koordinacioni odbor, Nastavno-naučno vijeće i Upravni odbor tog fakulteta na odvojenim sjednicama rasvijetlili elemente optužbi o navodnim kriminalnim radnjama na tom fakultetu.

U povodu informacija Federalne uprave policije o zloupotrebi položaja ili ovlaštenja devet odgovornih osoba, od kojih su četiri s tog fakulteta, dekan Spahić je na pres-konferenciji kazao da su sredstva za rješavanje stambenih pitanja prof. dr. Muharema Avdispahića i prof. dr. Rifata Hadžiselimovića odobravana odlukama upravnih odbora Fakulteta u redovnoj proceduri i dodijeljena legalno.

Objašnjavajući proceduru postavljanja reklame na zgradi PMF-a, Spahić je kazao da je "na ostvarivanju vanbudžetskih sredstava menadžment Fakulteta nastavio ranije započete pregovore iz vremena dekanstva Nenada Tanovića s predstavnicima marketinške agencije City Menagment Group, o čemu je Upravni odbor u više navrata bio obaviješten".

  • Tokom pregovora provjeravana je zakonska legislativa, a koja se odnosi na Zakon o javnim nabavkama BiH u kojem nismo naišli na prepreke za realizaciju ugovora, jer se izuzima primjena tog zakona kod iznajmljivanja zemljišta, postojećih objekta ili nepokretne imovine, pa prema tome i iznajmljivanja krova zgrade", kazao je prof. dr. Spahić, dodajući da su te radnje i ugovori prezentovani na Nastavno-naučnom vijeću i da ih je odlukama podržao Upravni odbor.

Kako je pojasnio sredstva ostvarena po tom ugovoru se koriste za finansijsku sanaciju Fakulteta i plaćanje materijalnih, režijskih i drugih troškova za čije pokriće budžet ne izdvaja dovoljno sredstava.

Menadžment Fakulteta spreman je odgovarati pred nadležnim institucijama za navodno učinjene nelegalne radnje te ih u tom smislu podržava, poručio je dekan PMF-a.