"Šuti i trpi"
78

Srednjoškolci sa trakama na ustima šetali Tuzlom i B. Lukom

Pišu: D. T. i D. Brkić
Protest srednjoškolaca u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Učenici srednjih škola u Tuzli i Banjoj Luci, okupljeni u Mrežu vijeća učenika, proveli su danas akciju pod nazivom "Šuti i trpi" mirno prošetavši ulicama svojih gradova. Učenici su na taj način željeli ukazati na probleme, obaveze i prava ove društvene populacije.

Kampanju "Želimo znati" i akciju "ŠIT" (Šuti i trpi) danas su podržali srednoškolci iz Tuzle, Gračanice, Gradačca i Srebrenika. Srednjoškolci iz Tuzle su se okupili na Trgu slobode, gdje su pet do 12, sa zalijepljenom plavom trakicom preko usta, ukazali na probleme u obrazovnom sektoru.

Inače, Mreža vijeća učenika je provela istraživanje kojim je obuhvaćeno oko 10.000 srednjoškolaca, koji nisu znali koja su njihova prava. Zbog toga je odlučeno da se prvi dio kampanje odnosi na "PUŠ", odnosno prava u školi. Osnovni zadatak takve kampanje je postavljanje prava učenika u što većem broju učionica širom BiH.

"Svjedoci smo kako se naša prava svakodnevno krše. Mi dobro znamo kakva su naša prava i tražimo da se ona poštuju. Želimo da nas naši profesori ne doživljavaju kao objekte", kaže predsjednik Vijeća učenika TK Anel Smajić.

Drugi dio kampanje nosi intrigantan naziv "ŠIT", odnosno “Šuti i trpi”. Srednjoškolci su sa plavim trakicama preko usta ukazali na nemogućnost javnog izražavanja.

Kampanja će biti završena u Sarajevu od 23. do 27. aprila kada će biti održana centralna manifestacija "ŠIT", a predstavnici Mreže će posjetiti Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH.

Banjalučki srednjoškolci poručili da više ne žele šutjeti

I u Banjoj Luci su srednjoškolci tokom protestne šetnje, od parka Petar Kočić do parka na Trgu bana Milosavljevića, na ustima imali zalijepljene trake.

Predsjednik banjalučke regije Mreže vijeća učenika RS Zoran Matić tokom protesta je rekao kako đaci ne žele šutjeti o pravima koja imaju, a koja ne koriste, te da žele poboljšati svoj srednjoškolski život.

Matić je kao neke od problema naveo nemogućnost prisustvovanja predstavnika njegovog udruženja nastavničkom vijeću u Školskom odboru, te tri ili četiri pismene provjere u toku sedmice i slučajeve dobijanja ocjena kada učenik nije na času.

Banjalučki srednjoškolci danas su nosili transparente na kojima je pisalo: "Zašto naša prava i obaveze nisu javno prikazane u srednjim školama?", "Zašto srednja škola nije obavezna?", "Kome se možemo obratiti u slučaju kršenja naših prava?", "Kada ćemo imati usklađen plan rada na nivou BiH?".

Kako je saopšteno, današnja akcija u Banjoj Luci je dio kampanje pod nazivom "Želimo znati", koju na području BiH provodi Mreža vijeća učenika BiH.