"Šuti i trpi"
5

Srednjoškolci na ulicama Sarajeva traže svoja prava

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu su u toku mirni protesti srednjoškolaca iz cijele BiH, koji zahtijevaju svoja prava i žele ukazati na važnost zaštite prava srednjoškolske populacije.

Protesti su zapravo dio inicijative "Šuti i trpi", koju u sklopu kampanje "Želimo znati" provodi Mreža vijeća učenika BiH (mreVUBiH).

"Svjesni činjenice da su srednjoškolci naviknuti da ih se zataškuje i da nemaju pravo glasa novi korak naše mreže-inicijativu nazvali smo "Šuti i trpi". Cilj nam je uzdramati javnost i privući pozornost na probleme s kojima se srednjoškolci susreću kao neizostavan dio društva“" rekla je Feni predsjednica Vijeća učenika Kantona Sarajevo Adaleta Merkez te dodala da srednjoškolci imaju pravo znati sve ono što ih se tiče i imaju pravo na dobro obrazovanje.

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na više od 10.000 srednjoškolaca utvrđeno je da više od 80 posto srednjoškolaca nije upoznato o svojim pravima i ne zna kome se obratiti u slučaju kršenja prava.

Njihova najugroženija prava su kaže Merkez pravilnik o ocjenjivanju koji se ne poštuje i pravilnik o izostajanju s nastave.

"U slučaju nedolaska na nastavu učenicima smeta što im se na času u zagradu upiše ocjena iako nisu prisustvovali tom času, a što zakonski nije dozvoljeno. Zato žele univerzalan nastavni plan i program, u kojem će i oni učestvovati", istakla je Merkez.

Trenutno se, kaže, čeka odgovor na memorandum koji je dostavljen parlamentu BiH s ciljem da Mreža vijeća učenika BiH postane krovna organizacija za srednjoškolce u BiH.