Asocijacija inovatora BiH
0

Srebro za osnovca Armina Hadžića

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenik osnovne škole s Ilidže kod Sarajeva Armin Hadžić dobio je srebrnu medalju zlatnog sjaja na sinoć završenoj izložbi inovacija Konkur Lepin (Concours Lépine) u Strasbourgu, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

On je predstavio kačket na čijoj su površini postavljeni sunčani kolektori koji akumuliraju energiju u električnu bateriju iz koje se napajaju strujom mobitel, fotoaparat i drugi električni instrumenti slabije voltaže.

Zlatnu medalju dobio je Branko Milićević iz Posušja za plastenik čiji se gornji dio može podizati i spuštati u skladu s rastom bilja ili shodno vremenskim prilikama, odnosno nepogodama. Plastenik je namijenjen profesionalnim uzgajivačima plasteničkih kultura.

Magistar tehničkih nauka i asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli Fikret Alić dobio je bronzanu medalju za usisivač - prečistač ispusnih gasova iz motornih vozila i zagađujućih čestica iz zraka.

Tim uređajem može se filtrirati i više od 90 posto zagađujućih čestica. Tako će vozila, koja ugrade taj uređaj, djelovati kao prečistači a ne zagađivači čovjekove okoline.

Takvu medalju dobili su i dvojac Borko Babalj iz Trebinja i Husein Hujić iz Sarajeva (za filterski uređaj koji privlači i upija dim od cigarete u kancelarijama, kafanama i drugim zatvorenim prostorima), Zoran Dujaković iz Banje Luke (hirurški imobilizator koji je, uz ostale prednosti, oko pet puta lakši od gipsanih imobilizatora koji se danas upotrebljavaju) i Enver Ibrović iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj koji će spriječiti mnoga oštećenja na dalekovodnim stubovima time i nesagledive posljedične štete za potrošače i distributere električne energije).

Medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata dobili su Vukašin Daljević iz Prijedora (brava koja se ne može odvaliti), Darko Dujmović iz Orašja (elektronski uređaj za prodaju informacija) porodični trio Ćetko, Đorđe i Mladen Kapor iz Trebinja (mašina za omekšavanje šnicli) i Branka Kolar- Mijatović iz Banje Luke (kuhinjska ploča za odlaganje kutlače tokom pripremanja tečnog jela).