Prodaju stoku u bescjenje
1

Srebreničani okruženi požarištima, bez vode drugi dan

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srebreničani već dva dana nemaju vodu za piće jer je, uslijed dugotrajne suše rijeka Zeleni Jadar presušila.

Osim toga, u blizini naselja Slapovići, na glavnom cjevovodu došlo je do kvara čija sanacija je u toku.

Iz Komunalnog preduzeća „Polet“ najavili su da će se izmjena cijevi promjera 400 milimetara obaviti do kraja vikenda, tako da više neće biti gubitaka vode, a onda će građani, dok se nivo Zelenog Jadra ne popravi, imati vodu dnevno samo po nekoliko sati.

Srebreničani su ovih dana suočeni i sa brojnim požarima. Po riječima Cvijetina Maksimovića iz općinskog štaba Civilne zaštite, većina požara stavljena je pod kontrolu, posebno onaj kod naselja Zalazje.

Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i ekipe Šumskog gazdinstva „Drina“ danonoćno su na terenu i pokušavaju spriječiti širenje požara.

Vatrena stihija uništila je šumski pojas u predjelu Divljakinja i Zalazja, u rejonu Mjesne zajednice Skelani kod Pribojevića, a uništena je i šuma kod naselja Viogor.

Po riječima Maksimovića, za sada nema otvorenog plamena na požarištima, dimi se nisko rastinje, ali, ako se pojača vjetar, može ponovo doći do izbijanja požara na pojedinim mjestima.

Dugotrajna suša ostavila je posljedice i na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima. Mnogi, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, ostat će bez prihoda. Sušom su pogođeni i stočari koji nisu uspjeli obezbijediti silažu i zalihe sijena, pa je već zabilježeno da stoku prodaju u bescjenje.

Ova suša, samo je nastavak ekoloških katastrofa koje su, od početka ove godine, zadesile područje općine Srebrenica.

U januaru i februaru Srebreničani su bili suočeni s velikim snijegom, usljed čega su mnogobrojna sela i po dva mjeseca bila odsječena od svijeta.

U martu su vladali požari u šumama oko Srebrenice. Polovinom maja pao je snijeg i uništio poljoprivredne usjeve i voće. Rijeka Križevica je u junu nabujala i na dijelu od Soloćuše do Bratunca uništila usjeve, a u naselju Žuti most srušila jednu novu kuću. Jul je donio nove poplave i požare, a august je bio u znaku suše, požara i nestašice vode.

Sve ove ekološke katastrofe uticale su da stanovnici Srebrenice dodatno osiromaše i u naredni period uđu s još većom egzistencijalnom neizvjesnošću.