Jedino Komšić dobio aplauz
292

Srebreničani izviždali političare, Duraković pogođen flašom

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nekoliko hiljada Srebreničana, članovi porodica žrtava genocida, prije početka komemorativne sjednice okupili su se ispred bivše Fabrike akumulatora i izviždali pojedine domaće i strane delegacije u trenutku dok su izlazili iz Spomen-sobe.

To je bila prva otvorena demonstracija porodica žrtava, koje su izričito zahtijevale da ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima ne bude "političkih govora", jer, kako su istakli, njima nisu potrebne lažne riječi.

Zviždanjem su Srebreničani iskazali nezadovoljstvo i zbog toga što nije dozvoljeno da se ove godine na lokalnim izborima u Srebrenici glasa prema popisu iz 1991. godine. Najviše je zvižduka upućeno američkom ambasadoru u BiH Patricku Moonu, dok je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i kandidat za načelnika Srebrenice pogođen flašom.

Srebreničani su zviždali ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji te predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Političarima su upućene brojne ružne riječi, a Duraković je zbog toga ušao i u verbalni konflikt sa nekoliko Srebreničana.

Jedini koji je zaslužio aplauz bio je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić kojeg su prisutni ispred Fabrike Akumulatorka srdačno dočekali i pozdravljali.

Vezani članci