Uprkos krizi
0

Srebrenica se i dalje gradi

SRNA
U Srebrenici se ove godine intenzivno gradi, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je dovela do smanjenja investicija, pada obima proizvodnje, pa i prestanka rada nekih preduzeća u BiH.

Ovaj gradić danas liči na jedno veliko gradilište, a brojni projekti koji su godinama pripremani i kandidovani raznim organima, institucijama i donatorima, ove godine realizuju se sredstvima Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske, UNDP-a, Fonda za povratak BiH, Opštine Srebrenica, kao i mnogih donatora, firmi, vjerskih zajednica i građana.

Sredstvima Vlade Republike Srpske i uz pomoć Norveške, u toku je realizacija projekta elektrifikacije srebreničkih sela.

Kompletna elektro-mreža za brojna ovdašnja sela u ratu je potpuno uništena. Do sada su završene dvije faze elektrifikacije, a uskoro treba da počne i treća, završna faza čijim će završetkom sva srebrenička sela i zaseoci dobiti struju.

Planirano je da ovaj posao, ukupne vrijednosti 4,5 miliona KM, bude završen do kraja godine.

Veći dio sredstava obezbijedila je Vlada RS, dok je Norveška donirala materijal u vrijednosti 1,1 milion KM.

Sredstvima UNDP-a ovog ljeta izgrađeno je sedam kilometara ulične rasvjete od Srebrenice do naselja Žuti Most, na granici sa opštinom Bratunac, čime je gusto naseljeno područje uz regionalni put Bratunac- Srebrenica potpuno povezano uličnom rasvjetom u dužini od 12 kilometara.

Urađena su i tri kilometra ulične rasvjete od sjedišta Mjesne zajednice Skelani do naselja Dobrak.

Zahvaljujući donaciji UNDP-a obavljena je zamjena filtera, sanirana postrojenja i uređen objekat za prečišćavanje vode na srebreničkom gradskom vodovodu i proširena vodovodna mreža za jedan kilometar čime je gradsku vodu dobilo i naselje Dugo Polje.

Ove godine asfaltirano je 1 200 metara lokalnog puta Potočari-Budak, a u toku su i pripreme za nastavak asfaltiranja ovog putnog pravca do sela Pale u dužini od 1 500 metara. Sredstva za ovaj projekat obezbijedio je UNDP.

Nedavno je asfaltirana i posljednja, najteža dionica lokalnog puta Srebrenica-Sućeska u dužini od četiri kilometra čime je završeno asfaltiranje ovog puta dugog 12 kilometara. Sredstva od 1,3 miliona KM za izgradnju i asfaltiranje dionice obezbijedio je Savjet ministara BiH u okviru programa za oporavak i razvoj Srebrenice.

Ovih dana pripremljena je trasa i treba da počne asfaltiranje lokalnog puta Podosmače-Osmače u dužini od 3,4 kilometra za šta su sredstva u iznosu od 1,1 milion KM obezbijedili Savjet ministara i Fond za povratak BiH.

Zahvaljujući sredstvima Savjeta ministara BiH u toku je priprema i uređenje trase za asfaltiranje 3,5 kilometara lokalnog puta Dobrak-Nogačevići-Krst, uz lijevu obalu Drine do vještačkog Perućačkog jezera i 1 500 metara lokalnog puta Potočari-Pećišta.

Osim izgradnje i renoviranja brojnih infrastrukturnih objekata u srebreničkoj opštini, sredstvima UNDP-a počela je i izgradnja edukativnog centra za obuku i prekvalifikaciju radnika u Potočarima.

Međunarodna organizacija mladih - EMAUS gradi dom za svoje potrebe u Potočarima, a privode se kraju i radovi na izgradnji dvije stambene zgrade sa 33 stana i 11 poslovnih prostora koje gradi američka organizacija CRS u okviru svog projekta "Socijalno stanovanje".

U centru Srebrenice u toku su radovi na renoviranju i rekonstrukciji eksterijera zgrade bivše bolnice, Kulturnog centra i poslovne zgrade Komunalnog preduzeća "Polet".

Osim za renoviranje, Vijeće ministara BiH obezbijedio je i vrijednu opremu za ove ustanove.

Sredstvima Fabrike duhana Sarajevo, u iznosu od 10 miliona KM, počeli su radovi na izgradnji hotela sa četiri zvjezdice u centru Srebrenice, a firma "11. mart" iz Potočara završila je uređenje fabričkog kruga i sanaciju proizvodnih hala.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Vijeća ministara BiH u iznosu od 1,3 miliona KM, u Srebrenici su promijenjeni krovovi, oluci i fasade na 11 stambenih zgrada, a u okviru ovog projekta u toku je obnova još četiri zgrade.

Nakon više godina čekanja stigla su i obećana sredstva Svjetske banke od milion KM od čega je 450.000 KM namijenjeno za obnovu pet devastiranih, najstarijih stambenih zgrada u ovom mjestu, koja je već počela, a 550.000 KM planirano je za izgradnju taložnika i uređenje vodozahvata srebreničkog gradskog vodovoda u Zelenom Jadru.

Udruženje građana "Klisa", uz finansijsku pomoć donatora, očistilo je, uredilo i ogradilo zapušteno katoličko groblje u srebreničkoj opštini koje se nalazi na ulazu u grad.

Završen je projekat "Srebrenica-digitalni grad" kojim su u jedinstven sistem umrežene sve ustanove u ovom mjestu i u naredne tri godine imaće besplatnu internet vezu.

Sredstvima vjerskih zajednica, prilozima vjernika i uz pomoć ktitora i donatora gradi obnavlja se i nekoliko vjerskih objekata na području opštine.

Masovna obnova i uređenje spoljašnjosti većeg broja stambenih i drugih zgrada kao da su podstakli vlasnike privatnih kuća da ulože sredstva u njihovo uređenje tako da je ove godine oko 50 kuća uz put Bratunac-Srebrenica i u samoj Srebrenici, dobilo nove fasade, što mijenja izgled ovog područja koje je usljed ratne devastacije izgledalo sumorno.