BiH
1

Srebrenica: Moguća tužba zbog uništavanja uspomena

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Advokatski tim porodica srebreničkih žrtava najavio je mogućnost podnošenja tužbi protiv odgovornih u haškom tužilaštvu za uništenje oko hiljadu predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, dok su pravni eksperti istakli da je uspjeh takve tužbe malo vjerovatan.

Haško tužilaštvo je uništilo oko hiljadu predmeta koji su pripadali žrtvama genocida. Predmeti su uništeni na desetu godišnjicu od pogubljenja više od 7.000 bošnjačkih muškaraca, koje su počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske (RS).

Hajra Čatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", koja je u julu 1995. godine izgubila sina i muža, ni danas ne krije razočarenje zbog "uništenja uspomena".

"Oni su nama uništili i zadnje uspomene na našu djecu, braću i muževe. Oni to nisu smjeli uraditi a da nisu kontaktirali porodice, jer smo mi porodice preko sredstava informisanja saznali za to. Zaista smo ogorčeni", kazala je Čatić.

Lične karte, dijelovi garderobe, ručni satovi, sitne zabilješke i lančići, samo su neki od oko hiljadu predmeta – pronađenih u masovnim grobnicama – koje je Haško tužilaštvo uništilo 2005. godine.

Dok Tužilaštvo pravda ovaj potez objašnjenjem da su predmeti predstavljali "opasnost od zaraze" s obzirom da nisu postojale adekvatne prostorije za njihovo čuvanje, porodice srebreničkih žrtava su ogorčene i najavljuju pokretanje tužbi protiv odgovornih.

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik glavnog tužioca Sergea Brammertza, rekao je u izjavi za BIRN – Justice Report da Tužilaštvo u Haagu žali zbog uništenja predmeta, te naglašava da su više puta ponudili izvinjenje porodicama srebreničkih žrtava.

"Većina uništenih predmeta bili su povezi za oči, municija ili uzorci krvi. Među predmetima bio je i mali broj ličnih predmeta, poput odjeće i ličnih karti. S obzirom da su predmeti pronađeni u masovnim grobnicama, mnogo ostataka je propadalo zbog krvi ili drugih bioloških materija na njima. Prije uništenja napravljene su kopije svih dokumenata i dostavljene su vlastima u BiH", rekao je Swinnen.

Na inicijativu Udruženja "Žene Srebrenice", oformljen je advokatski tim, čiji je zadatak da utvrdi ko je odgovoran za uništenje predmeta, te osigura da se ostali predmeti žrtava vrate u BiH.

Damir Alić, član advokatskog tima, ustvrdio je da razmatra mogućnost pokretanja tužbi protiv odgovornih za uništenje predmeta, čak i ako se ispostavi da je odluku potpisala bivša glavna tužiteljica Carla Del Ponte.

"Mi nismo odustali od insistiranja na tome ko je zapravo odgovoran za izdavanje naredbe i ko je uništio artefakte. (...) Mi imamo mogućnost da podignemo privatnu tužbu, dakle da djelo Carle Del Ponte prijavimo pred švicarskim organima, odakle ona potiče", rekao je Alić.

On je dodao i da postoji mogućnost da se Del Ponte prijavi disciplinskim organima Ujedinjenih nacija (UN), u čijem sastavu je i Haško tužilaštvo.

S druge strane, Swinnen je otkrio da je Haško tužilaštvo izvršilo internu istragu, koja je utvrdila da nisu postojali “zli motivi” za uništenje predmeta.

Prema njegovim riječima, istragom je utvrđeno da ne bi bilo pravedeno izdvojiti pojedine uposlenike, te da krivica za ovaj postupak leži na cjelokupnom Tužilaštvo u Haagu.

Marko Milanović, stručnjak za međunarodno pravo, ipak nije optimističan u vezi sa mogućnosti pokretanja tužbe protiv UN-a ili Tužilaštva u Haagu.

"Srebreničkim porodicama bilo bi izuzetno teško da bilo šta postigunu sudskim putem. Ovakva tužba može biti podnesena samo domaćem sudu neke države radi naknade štete. UN i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) uživaju imunitet pred domaćim sudovima i ne mogu biti tuženi", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, imunitet mogu uživati i sadašnji i bivši zvaničnici UN-a, uključujući Carlu Del Ponte. S druge strane, Milanović smatra da je moguće da se podnesu pritužbe generalnom sekretaru UN-a i Savjetu bezbjednosti, ali to je jedan prije svega politički proces i mehanizam kontrole.

Advokat Alić i predstavnik Tužilaštva u Haagu Swinnen istakli su da su krajem aprila ove godine održali sastanak na kojem je dogovoreno da se dostave fotografije prostalih predmeta koji se sada nalaze u Tužilaštvu, a koje nisu uništeni. Nakon toga će porodice odlučiti kako ih raspodijeliti i vratiti u Srebrenicu do kraja godine.

"Tužilaštvo je nakon prvog nesporazuma uposlilo vanjskog revizora da izvrši pregled skladišta za dokaze i predmete, kako bi se osigurali kvalitetni uslovi za zadržavanje preostalih predmeta u Haagu", rekao je Swinnen.

Advokat Alić je za BIRN – Justice Report kazao da je prije nekoliko sedmica zaprimio pismo od Predsjednika Tribunala u Haagu Theodora Merona, u kojem je Srebreničanima data podrška i izražena sućut porodicama zbog uništenja predmeta.

Nerma Jelačić, glasnogovornica MKSJ-a, potvrdila je da je ovo pismo poslano, te da je u njemu sudija Meron kazao da žali zbog bola srebreničkih porodica. Ipak, Jelačić je pojasnila da je ovaj slučaj potpuno u nadležnosti Tužilaštva, te da Meron nema ingerencije da nadgleda rad Tužilaštva, izuzev ako nije usko povezano sa nekim sudskim predmetom, prenosi BIRN - Justice Report.