Alarmantna situacija
0

Srebrenica: Mještanima u selima nestaje hrane, putevi neprohodni

Sarajevo-x.com
Srebrenica (Foto: Marinko Sekulić/Sarajevo-x.com)
Nove snježne padavine stvaraju dodatne probleme u opštini Srebrenica. Stanje u selima je alarmantno, putevi su neprohodni, mještanima nestaje hrane, a mnogi nemaju ni pitke vode.

Snijeg koji ponovo pada tokom ovog vikenda pogoršava stanje u srebreničkim selima koja su već mjesec dana odvojena od svijeta snježnim nanosima. Put do sela Luka i Krušev Do nije prohodan uprkos tome što se već 15 dana sa tri snažne građevinske mašine pokušavaju probiti snježni smetovi koji su na pojedinim mjestima visoki i do tri metra. U snježnoj blokadi duže vremena su još i sela Šubin, Skenderović, Blažijevići, Klekovići, Radovčići, Karačići, Ljeskovik, Kutuzero, Lipovac, Žedanjsko...

Voda je u nekim selima zaledila pa su mještani primorani topiti snijeg kako bi imali vodu za piće. Situacija postaje alarmantna jer mnogima ponestaje hrane, hroničnim bolesnicima lijekova, pa opštinski Krizni štab pokušava intervenisati doturanjem paketa pomoći.

Dostava te pomoći vrši se uz pomoć traktora za rad u šumi i pješke gdje je to moguće. U nekim selima poput Luke i Krušev Dola i to je nemoguće. Mještani sela ne mogu najčešće ni do prvog komšije, a žale se da im osim lijekova ponestaje ogrijeva i stočne hrane do koje ne mogu da se probiju kroz smetove. U selu Luka, gdje se temperatura ovih dana rijetko spušta ispod minus 20 stepeni, ima i povratnika sa malom djecom koji žive u drvenim kućicama sa lošom izolacijom tako da je pravo čudo da nema i nastradalih od hladnoće.

Jedina veza sa svijetom ljudi iz snijegom zametenih sela je mobilni telefon i opštinska Radio stanica koja je sa njima svakodnevno u kontaktu kroz otvoreni program u kojem se javljaju kao slušaoci. U nedjelju su četvorica mještana iz sela Šubin bolesnog komšiju osam kilometara nosili probijajući se kroz smetove do očišćene dionice puta gdje ga je preuzelo vozilo Kriznog štaba, javio nam je Sevdet Atić iz Šubina koji je već mjesec dana u snježnoj blokadi.

Mobilni medicinski tim Doma zdravlja Srebrenica, medicinar Suljo Čakanović i dr. Avdo Hasanović, ovih dana imaju pune ruke posla na dostavi lijekova u udaljena sela. Iz sela Osmače su već nekoliko puta evakuisali bolesnu djecu oboljelu od zaušnjaka pa se sumnja i na epidemiju. U srebreničkim selima najčešće stanovnici su starije životne dobikoji pate od hroničnih bolesti. Dodatni problem u ovim danima su velika udaljenost od grada i inače loše putne komunikacije u planinskom predijelu.