Olovo u Kantonu Sarajevo?
0

"Srce kaže 'za', razum kaže 'ne'"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta odgodili su na današnjoj sjednici u Sarajevu izjašnjavanje o zakonu kojim poslanici u Predstavničkom domu Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović, na zahtjev građana Olova, traže kao predlagači zakona administrativno izmještanje te općine iz Zeničko-dobojskog kantona i pripajanje Sarajevskom kantonu.

Izjašnjavanje o zakonu je odgođeno za 90 dana dok Federalna vlada ne ponudi modus za rješavanje problema, ne samo Olova već i drugih općina koje imaju sličnih problema zbog sadašnje administrativne pripadnosti.

Ovaj zakon je već duže u parlamentarnoj proceduri, a kao razlog za izmještanje građani Olova su posredstvom poslanika Sirće i Zaimovića naveli svoje brojne probleme zbog udaljnosti sadašnjeg kantonalnog sjedišta Zenice. S fizički bližim Sarajevom ih, kako navode, oduvijek vezuju brojne prirodne, geografske, društvene i druge veze.

Zbog sadašnje administrativne pripadnosti, prinuđeni su, naprimjer, za specijalistički zdravstveni pregled putovati u 120 kilometara udaljenu Zenicu, i to prvo proći kroz Sarajevo pa nastaviti dalje 70 kilometara. To i mnoge druge probleme uvjetovane administrativnom pripadnošću sredini na koju su i i prije dejtonskog ustrojstva BiH bili manje upućeni nego na Sarajevo, građani Olova doživljavaju kao svojevrsni apsurd.

"Olovo je grad koji nestaje jer njegova pozicija u Zeničko-dobojskom kantonu dovodi do ekonomske nesigurnosti, pada nataliteta, egzodusa stanovništva prema većim gradskim centrima, a prije svega prema Sarajevu i drugim općinama u Sarajevskom kantonu", naveli su građani Olova u dopisu Federalnom parlamentu koji je danas u Domu naroda pročitao poslanik Nusret Sirćo.

"Srce kaže 'za', a razum 'ne'", rekao je delegat Mislav Sučić, obrazlažući svoju dilemu o tome da li ovaj zakon podržati ili ne.

Iz Sučićeve i brojnih drugih diskusija proizilazi da treba saosjećati s Olovljanima zbog njihovih teškoća i otvoriti parlamentarnu raspravu, ne samo o njima već i o mještanima drugih sredina koje zbog sadašnje administrativne pripadnosti, uvjetovane dejtonskim ustrojstvom Bosne i Hercegovine, imaju brojne probleme. Međutim, treba biti i veoma oprezan jer bi udovoljavanje svima u zahtjevu za administrativno pripajanje drugim sredinama, u aktuelnim bosanskohercegovačkim prilikama moglo "otvoriti Pandorinu kutiju", naveli su delegati.

Zbog tih dilema, glasanje delegata o zakonu koji su predložili Sirćo i Zaimović je odgođeno, a Federalnoj vladi sugerirano da za 90 dana ponudi modus sistemskog rješavanja zdravstvenih, obrazovnih, sudskih i drugih potreba i problema s kojima se suočavaju mještani u sredinama poput Olova.

Sjednica Doma naroda nastavljena je raspravom o zakonu iz sasvim druge oblasti, predloženom iz Federalne vlade, koji najavljuje uvođenje fiskalnih kasa u sve vrste prometa u Federaciji.