Boris Tadić u Banjoj Luci
0

"Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da njegova zemlja želi imati najbolje moguće odnose sa BiH, poštujući Dejtonski sporazum, i da će nastaviti da održava i dograđuje specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom, što je, kako tvrdi, njeno legalno i legitimno pravo, vodeći računa o položaju srpskog naroda u čitavom regionu.

Tadić je rekao u Banjoj Luci da politika mira, saradnje i pomirenja nema alternativu i da je osnova svake realistične politike u regionu, te pretpostavka napretka i ekonomskog statusa svih ljudi koji žive na prostoru zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije čestitao je Miloradu Dodiku izbor za predsjednika RS, Igoru Radojičiću za predsjednika Narodne skupštine RS, te potpredsjednicima RS i parlamenta RS, kao i svim poslanicima. 

"Očekujemo da sve institucije u BiH budu uspostavljene u narednom periodu kako bi bila obezbijeđena politička stabilnost i Srbija mogla da pokrene saradnju u ekonomiji i u svim sferama politike", poručio je Tadić, koji je prisustvovao konstitutivnoj sednici Narodne skupštine RS. 

On je dodao da i Srbiju i Srpsku i BiH čeka ekonomski razoj i da je ekonomija najvažnije pitanje s kojim se svi suočavaju.

"Zato sam spreman da u okviru specijalnih i paralelnih veza nalazimo sve one unutrašnje resurse u RS, Srbiji i BiH kako bismo podigli standard građana", rekao je Tadić novinarima.

On je naglasio da zemlje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (Cefta) moraju pogledati jedne prema drugima i vidjeti kojim unutrašnjim resursima raspolažu da bi se odbranile od veoma kompleksnih i teških posljedica svjetske krize.
"Dozvolite mi da danas u Banjaluci pokrenem još jednu inicijativu unutar Cefte, a to je analiza i sagledavanje svih unutrašnjih ekonomskih resursa zemalja koje su pristupile Sporazumu", rekao je Tadić i dodao da postoje i unutrašnji resursi zemalja bivše Jugoslavije koje treba da pomognu jedne drugima.

On je rekao da će na taj način biti stvorene okolnosti za dobijanje veće i značajnije pomoći iz EU i iz svijeta.

"Ali, samo kad iskažemo i nacionalnu i odgovornost prema našim građanima imaćemo puno i legitimno pravo da očekujemo pomoć od onih koji su razvijeniji i ekonomski moćniji od nas", poručio je Tadić.

U toku je koktel za visoke zvanice i goste koji su danas prisustvovali konstitutivnoj sjednici osmog saziva Narodne skupštine RS.