GP Pavlovića most
0

Srbija postavila svoju tablu i zastavu unutar teritorije BiH

Sarajevo-x.com
Vlasti Srbije jednostrano su postavile tablu opštine Bogatić i srbijansku zastavu na teritoriji BiH, skoro kilometar od graničnog prijelaza Pavlovića most. Potvrdio je to delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Fadil Banjanović.
On je zbog tog čina oštro osudio srbijanske vlasti, i u ime brojnih zabrinutih i zastrašenih povratnika u Podrinje i Semberiju.

"Grubo je narušen teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Još oštrije osuđujem nadležne institucije BiH što već 20 dana tolerišu ovaj akt klasične okupacije dijela teritorije naše zemlje", navodi Banjanović.

On je pozvao Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da najhitnije preduzmu mjere na utvrđivanju odgovornosti svih zvaničnika koji su, činjenjem ili nečinjenjem, omogućili postojeće stanje.

Pozvao je i predsjedvajuće Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da s čelnicima Republike Srbije ovaj ozbiljni međudržavni incident hitno razmotre i razriješe.

"Smatram da je ovo svojevrsna opomena i neodložan povod da se odmah pristupi sistemskom rješavanju svih neriješenih pograničnih pitanja u priobalnom pojasu s obje strane rijeke Drine", rekao je Banjanović.

Podsjetio je i kako pripadnici srbijanske vojske i policije često hapse i maltretiraju Bošnjake iz Janje pri njihovom pokušaju da dođu do stotina hektara svojih njiva i šuma na desnoj obali Drine koje se uništavaju pretvaranjem u beskrajne deponije šljunka i pijeska.

"Radi se o prekodrinskoj teritoriji BiH, nad kojom ona nema nikakve ingerencije, i postavljam pitanje - šta bi se dogodilo kada bi na tom području bile postavljene oznake MZ Janja i naša državna zastava", upitao je Banjanović.

Dodao je kako od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka očekuje da o ovom ozbiljnom međudržavnom incidentu upozna nadležna tijela Evropske unije, te zatraži njihovu podršku za normalizaciju stanja.