Inzko razočaran
0

Srbija i Makedonija ispunile više uslova od BiH

SRNA
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je da je razočaran što su Makedonija i Srbija otišle dalje u ispunjavanju uslova za bezvizni režim od BiH, a da građani mogu očekivati ukidanje viza kad bude ispunjeno preostalih 27 uslova.

"Kada domaće vlasti i njih ispune, onda će se mijenjati vizni režim. Makedonija i Srbija su otišle dalje, BiH je iza njih, iako su imale iste uslove i razočaran sam zbog toga", izjavio je Inzko gostujući večeras u programu RTRS-a.

Inzko je istakao da domaći političari snose odgovornost za stanje u zemlji i da bi trebalo da stavljaju interese građana u prvi plan.

On je rekao da će mu biti drago da se OHR transformiše u kancelariju specijalnog predstavnika EU, ali da mu je za to potrebna pomoć domaćih političara koji i u ovom slučaju moraju da ispune preostale uslove.

Inzko je naveo da EU nije savršena, ali da je jedino rješenje za građane BiH, jer samo ulaskom u EU dobijaju uslove da nešto mijenjaju.

Savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH za evropske integracije Vojin Mijatović ocijenio je da nisu preoptimistična očekivanja da će BiH do kraja ove godine dobiti bezvizni režim jer je od preostalih 27 uslova 18 u fazi ispunjavanja.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da mnoge opštine u RS nemaju timove ljudi koji bi uradili pripremne poslove, odnosno projekte kojima bi aplicirali za predpristupne fondove EU, zbog čega svi moraju mnogo više raditi na putu ka evropskim integracijama.

Gordana Vučković iz agencije "Partner" rekla je da je građanima BiH važno da uđu u EU zbog poboljšanja njihove ekonomske situacije, dodavši da su istraživanja ove agencije pokazala da 80 odsto građana želi bezvizni režim ne da bi turistički putovali nego da bi mogli da rade u zemljama EU.